2018. jún 30.

Lassulnak a hurrikánok és ez nem jó jel

írta: Göbölyös N. László
Lassulnak a hurrikánok és ez nem jó jel

170825233333-16-hurricane-harvey-0825-super-tease.jpg

2017 augusztusában a Harvey hurrikán megtelepedett Texas felett és katasztrofális áradásokat okozott. A mérleg: 89 halott, 30 ezer menekült, 200 ezer tönkrement épület és 126 milliárd dollár anyagi kár. Ha nem is volt annyira romboló, mint a Katrina 2005-ben Louisiana felett, valószínűleg ez volt az első, amely figyelmeztetett egy nyugtalanító dologra, a hurrikánok lassulására.

Nevezhetjük ciklonnak, vagy trópusi viharnak, ezeket a meteorológiai jelenségeket mindig erős szél és eső jellemzi.

„A Harvey orkán drámai példája a lassú vagy leblokkolt tróusi ciklonnak” – magyarázták az atmoszférát és az óceánokat figyelő amerikai ügynökség (NOAA) szakértői. A Harvey, amely nem akart távozni, 5 nap alatt 127 cm esőt zúdított Houstonra, egyes helyek 60 cm csapadékot kaptak két nap alatt.”

A jövőben hozzá hasonló keletkezhet, mert amikor a Föld atmoszférája felmelegszik, gyengül a keringése.

1949 és 2016 között a trópusi ciklonok 10%-kal lassultak, írja a NOAA tanulmánya, amely a Nature-ben jelent meg. Az emberi tevékenység okozta felmelegedés növeli azt a vízgőz mennyiséget, amelyet az atmoszféra tartalmaz.

Mi történik, amikor a ciklon lelassul? Egy adott levegőtömeg korlátozott vízgőzmennyiséget tud magában tartani. Ha telítődik, vízzé, esővé változik. A maximális mennyiség a légnyomástól és a hőmérséklettől függ. Azonos légnyomás mellett az 1 fokkal melegebb atmoszféra 71%-kal több nedvességet tud megtartani.

Amikor a feltételek összejönnek, az eső mennyisége ezért nagyobb lesz, vihar esetén özönvízszerűvé válik az esőzés. Ha ehhez még hozzájön a ciklonok lelassulása, katasztrofális áradások következnek be és az erősebben fújó szél is több kárt okoz.

A NOAA szerint a ciklonok eddigi lassulása a felmelegedéssel és a felhőkben lévő vízgőz felgyülemlésével 20-30%-ra  emelkedhet.

Az eddigi 10%-os lassulás az alatt a periódus alatt következett be, amikor a bolygó 0,5 Celsius fokkal melegedett fel. További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy meg lehessen hozzávetőleg állapítani a felmelegedéshez viszonyítva milyen mértékű lesz a ciklonok lassulása.

 

Szólj hozzá

felmelegedés meteorológia geológia hurrikánok USA