2018. júl 02.

Az emoji életet menthet

írta: Göbölyös N. László
Az emoji életet menthet

eemoji.png

Egy olyan helyzetben, amikor minden másodperc számít, egy megfelelő emoji digitális piktogrammja az információ továbbítása révén életet menthet – főleg földrengés esetén.

A vulkánkitörésnek, a cunaminak van már emojija, de a földrengésnek még nincsen. Ezért egy nemzetközi kutatócsoport kampányt kezdeményezett a Unicode konzorciumhoz fordulva, hogy a hiányt mielőbb pótolni lehessen. A Unicode felügyeli ugyanis a digitális eszközök, platformok közötti használatos standardeket.

„A világ lakosságának közel egyharmadát fenyegetheti földrengés, ezért akarunk olyan helyzetbe kerülni, hogy gyorsan tudjunk kommunikálni ezekkel a különböző nyelveken beszélő régiókkal, és erre az emoji pontosan megfelel – magyarázta Stephen Hicks, a southamptoni egyetem szeizmológusa, az Emojiquake kampány elindítója. Biztosak akarunk lenni abban, hogy ilyen eseményekre gyorsan tudjanak reagálni az érintettek.”

„A mai technológiai rendszerek mellett, amelyek lehetővé teszik a közösségi portálok és a riasztási rendszer segítségével a földrengések azonosítását, fontos lenne egy olyan egyetemes jelzéssel is rendelkezni, amelyet a nyelvi korlátok nélkül mindenki felismerne, hogy életeket lehessen menteni” – olvasható a kampány felhívásában, amelyet oktatók, tudósok írtak alá, köztük Rémy  Bossu, a European-Mediterranean Seismological Centre főtitkára.

Milyennek kellene lennie az emojinak? A bizottság nyitott a dizájnerek, geofizikusok, az egyszerű érdeklődők javaslataira. A lényeg, hogy a szimbólum felismerhető legyen, ikonikusan ábrázolja a földrengést mozgásában vagy következményeiben, egyszerű legyen, hogy kis nézetben is érthető legyen minden kultúra számára és jól meg lehessen különböztetni a többi, már működő emojitól. Július 14-ig lehet jelentkezni a Twitter „emojiquake” hastagján. Ugyanitt rendezik a szavazást a négy legjobb javaslatra, és a győztes a Unicode döntőbizottsága elé kerül.

„Az emoji gyorsan tud figyelmeztetni a veszélyre. Ezt már megtapasztalták a japánok és az mexikóiak, akiket valós időben értesítettek személyes eszközeiken is, így másodperceken belül tudtak reagálni” – mondta Hicks.

A szakemberek úgy vélik, hogy az emoji a riadóztatáson kívül arra is szolgálhat, hogy a kutatók monitorozhassák az eseményeket a honlapokon keresztül élő szeizmográffá változtatva a felhasználókat. A tweetekből hamarabb eljuthat hozzájuk a földrengés híre, mint ahogy erről a szeizmikus hullámokon keresztül tudomást szeretnének.

Az is felmerült, hogy emojit kellene kitalálni más környezeti veszélyekre, természeti csapásokra, mint például áradásokra, vagy hőhullámra is. A Unicode ezt is fontolóra veszi.

Szólj hozzá

internet katasztrófa földrengés emoji