2018. júl 04.

Buddhizmus, hip-hop, dj

írta: Göbölyös N. László
Buddhizmus, hip-hop,  dj

xvmecb2ab06-707c-11e8-a52f-2c35723e0d8b.jpg

Japán dél-nyugati részén, Kjusu szigetén különös istentisztelet folyik. Tacumi Akinobu buddhista szerzetes a dj-művészet titkaiba avatja be az idős híveket.

A 33 éves szerzetes, aki kamaszkora óta a hip-hop kedvelője, saját lemezeket vesz fel ebben a műfajban. Miután sokáig titkolta kettős életét, most már nyíltan beszél erről látogatóinak.

„Igaz, hogy egy szerzetestől inkább klasszikus szöveget várnak, és amikor először vettem elő a lemezeimet a nagypapák és a nagymamák előtt, és bemutattam nekik hogyan kell scratch-elni, egy kissé meglepődtek. A környéken immár funky-szerzetesnek hívnak” – mesélte Tacumi az AFP-nek.

Hosszú, lófarokba kötött hajával külsőleg sem hasonlít buddhista szerzetesekhez. Azzal is szórakozik, hogy egy pillanat alatt átváltozik „human beatbox”-szá, szájával sokféle hangot produkálva, hip-hop stílusban.

„A Run DMC-t, a Public Enemy-t hallgattam, így jutottam el a beatboxingig. Előfordult, hogy egy sziklafal tetején gyakoroltam, ahol nagyszerű visszhang volt. Kezdetben nem mondtam meg, hogy szerzetes vagyok, a templomban meg azt, hogy dj vagyok. A zene iránti szeretet megvolt bennem már a születésem előtt. Anyám a hasára tett klasszikus vagy a 70-es évekbeli diszkó zenét, és később, amikor felfedeztem ezeket a lemezeket, az volt az érzésem, mintha már hallottam volna őket. Különös volt. Most saját kompozícióimban vegyítem az elektronikust, a dubstepet és a buddhista énekeket.”

Négy évvel ezelőtt Tacuminál szklerózis multiplexet állapítottak meg. Bottal tud csak járni, de továbbra is szenvedélyének él.

„Azt hittem, meghalok és hagyni akartam valamit magam után. Még a szívdobogást mérő monitor „bip-bip”-jét is felhasználom a zenéhez. Hirtelen közel éreztem magam az idősekhez, a betegekhez, a balesetet szenvedettekhez, akik eljönnek a templomba.”

Szólj hozzá

zene hip-hop buddhizmus vallás Japán