2018. júl 06.

Veszélybe került a 66-os út!

írta: Göbölyös N. László
Veszélybe került a 66-os út!

route-66-sunset_adobe_680.jpg 

Az amerikai National Trust For History Preservation felvette a 11 legveszélyeztetettebb történelmi helyek listájára a mitikus 66-os utat.

A 66-os út, a Route 66 a világ egyik leghíresebb útja, a 20. századi amerikai és egyetemes kultúra kikerülhetetlen színhelye. 4000 km hosszú, Illinoistól Kaliforniáig, Chicagótól Santa Monicáig vezet, eredetileg Missouri, Kansas, Oklahoma, Texas, Új-Mexikó és Arizona államokon keresztül. Ma természeti katasztrófák fenyegetik és a gondatlanság. Az utat, amelyet Will Rogers Highway-nek és Mother Road-nak is neveznek, 1926. november 21-én nyitották meg, kb. 10 évvel azután, hogy megkezdődött a tömegtermelés Henry Ford autógyárában.

Bobby Troup írta 1946-ban a (Get Your Kicks) On Route 66 című dalát, amelyet Nat King Cole, később Chuck Berry, majd a Rolling Stones vitt sikerre. 1951-ben Jack Kerouac barátaival, Neal Cassady-vel és Allen Ginsberggel vágott neki és ebből született meg az Úton, amely a gondolati és cselekvési szabadságnak, a modern Amerika felfedezésének és egy nemzedék önismeretének szimbólumává vált. De már ezen az úton jut el Oklahomából Kaliforniába John Steinbeck Érik a gyümölcs című regényében Tom Joad és családja. És hol is száguldhattak máshol az Easy Rider  "vadságra született" motorosai, mint a 66-os úton?

Texas és Új-Mexikó között az út sivatagon, síkságon halad keresztül, de hanyatlását jelzik a használhatatlan, leesett cégtáblájú, hajdan híres motelek, mint például a tucumcari Blue Swallow.

route-66-williams-arizona.jpg

Az utat csak úgy lehetne megmenteni, ha átminősítik nemzeti történelmi  útvonallá (National Historic Trail), ez garantálná a szükséges, rendszeres pénzkeretet és hozzájárulnak az út menti városok gazdasági fejlődéséhez.

Az idő sürget, Donald Trump elnöknek az év végéig kell jóváhagynia a javaslatot, akkor jár le a Corridor Preservation Program, amely 1999 óta biztosítja a 66-os út finanszírozását.

 

Szólj hozzá

közlekedés kultúra történelem USA