2018. júl 09.

Mit jelentenek a skóciai sziklákba vésett jelek?

írta: Göbölyös N. László
Mit jelentenek a skóciai sziklákba vésett jelek?

cochno_stone.jpg

Skócia-szerte láthatók sziklába vésett titokzatos jelek, spirálok, körök, kehely formájú lyukak, absztrakt motívumok. Ezek 4-6000 évesek, és bár sok kilométer választja el őket egymástól, a jelek mindenhol egyforma stílusúak – írja a La Stampa.

Egy új elmélet, amelyet a Glasgow mellett láthatók megvizsgálása alapján állítottak fel, feltételezi, hogy földrajzi vonatkozási pontok voltak, egyfajta határmegjelölések.

Eddig 2400 jelet fedeztek fel. Egy nagy kutatási program Rock Art of Scotland elnevezés alatt jelöli őket. A feltérképezettek már helyet kaptak egy nagy adatbázisban. Sok jel van természeti környezetben, de találtak a városok közelében is. A legnagyobb koncentrációban Argyll és Bute, Dumfries és Galloway déli partjainál, valamint Perthshire-ben és Angusban.

A legemblematikusabb jelek az úgynevezett Cochno Stone sziklán vannak. A jelek kehely és pecsét alakúak, azaz körbe fogják a serlegszerűen  kivágott lyukat. A bronzkori, 13x8 méteres kő Faiflay-ben Clydebank kisváros mellett áll. A 60-as években találták meg, majd újra elásták, hogy óvják a vandáloktól és a kopástól. 2015-ben ásták ki újra.

Szólj hozzá

történelem régészet Skócia