2018. júl 10.

A helikopter-szülők veszélyeztetik gyermekeiket érzelmeik kezelési képességükben

írta: Göbölyös N. László
A helikopter-szülők veszélyeztetik gyermekeiket érzelmeik kezelési képességükben

helikopter.jpg

Azok a szülők, akik túlságosan óvják gyermekeiket, képtelenné tehetik őket érzelmeik irányítására, de ugyanez negatív hatással lehet iskolai előmenetelükre is.

A Developmental Psychology című szaklapban jelent meg egy nemzetközi kutatócsoport tanulmánya, amelyből a Guardian idézett.

Az angolszász világban „helikopter-szülőnek” nevezik azt, aki annyira jelen akar lenni gyermeke életének minden pillanatában, hogy végül ezzel kockáztatja érzelmi fejlődését és azt a képességét, hogy maga oldja meg stresszes helyzeteit. Hosszú távon az iskolai eredményre is káros hatással lehet ez a magatartás.

A kutatók 8 éven át foglalkoztak 422 gyerekkel és kísérleteket végeztek velük 2, 5 és 10 éves korukban.

A kétéveseket édesanyjukkal együtt arra kérték, hogy játszanak együtt és közben figyelték, hogy a szülő mennyire óvó és mennyre tartja ellenőrzése alatt a kicsit.

Amikor ötévesek lettek, már néhány célzott próbát is csináltak velük, hogy megismerjék, hogyan reagálnak egy az általuk vártnál kisebb édességre és azt is értékelték, hogy mennyi idő alatt tud  megfejteni egy korához mérten egyszerű találós kérdést.

A 10 éves korba lépők tanítóinál az iskolai eredmények után érdeklődtek, továbbá arra voltak kíváncsiak, hogy észrevettek-e náluk olyan zavarokat, mint a depresszió, a feszültség, a magányérzet.

A kutatók az ötévesekkel végzett kísérletekből arra a megállapításra jutottak, hogy a túlságosan óvó szülők gyerekei kevésbé tudnak uralkodni érzelmeiken, 10 évesen pedig gyengébbek voltak az iskolai eredményeik, mint azoknak, akiknek a szülei „mértéktartóbbak” voltak.

„A szülők, akik túlságosan óvjak gyermekeiket, nyilvánvalóan jó szándékkal teszik, de meg kellene érteniük, hogy önállóan szerezzenek érzelmi tapasztalatokat és csak akkor segítsenek, ha a feladat meghaladja a gyermek képességeit” – tanácsolják a szakemberek.

 

Szólj hozzá

érzelem nevelés gyermekek szülők gondoskodás