2018. júl 11.

Az orvosok is rátaláltak a közösségi oldalakra

írta: Göbölyös N. László
Az orvosok is rátaláltak a közösségi oldalakra

11_como_usar_fb_profesional_si_eres_medico.jpg

Az orvosok is alkalmazkodnak a változó időkhöz. Főleg a fiatalok, akik egyre többet használják a világhálót számukra hasznos információk cseréjére, a páciensek tájékoztatására, amellett, hogy a személyes kontaktus egyelőre megkerülhetetlen.

„Egy 30 éves orvos mesterien tudja kombinálni az orvosi gyakorlatot a technológiai fejlődéssel és a vállalkozói tevékenységgel – nyilatkozta a La Stampának Carola Servato, a Havas Life vezetője. A Havas Life egyike azoknak a multinacionális intézményeknek, amelyek orvosi és egészségügyi környezetben folyó kommunikációval foglalkoznak.

Az ügynökség az Ipsos-szal együttműködésben felmérést készített erről a témáról fiatal általános és szakorvosok között. 152, 31 éves átlag életkorú orvost kérdeztek meg. A 84%-uk több mint egy órát tölt az interneten személyes okokból. A többség mobil digitális eszközökön, okostelefonokon, tableten navigál, csak a kisebbség használ fix számítógépet. Immár elkerülhetetlen a jelenlétük a közösségi honlapokon és csak 7%-uk mondta, hogy nincsenek egyiken sem profilja.

82%-uk a Facebookot használja, 41% az Instagramot és 36% a Linkedint.

A fiatal orvosoknak nincs kétségük afelől, hogy a technológiának nagy szerepe lesz az orvos-páciens kapcsolat alakításában. Négy orvosból csak egy gondolja, hogy az információhoz való könnyebb hozzáférés nem változtat ezen a kapcsolaton. Az általános orvosok többsége szerint a technológiának jó hatása lesz erre. Az internetes információkhoz való hozzáférés felvilágosultabbá teszi a pácienseket, és ezzel javul az orvossal való együttműködése is.

Az orvos kulcsszereplő marad és feladata egyre inkább a kórházi kezelés szükségességének csökkentése lesz. Az egészségügyi kiadások korlátozása szükségessé fogja tenni az új, célzottabb terápiák alkalmazását, ez pedig hatékonyabb gyógyszerek gyártására ösztönzi majd a gyógyszeripart – vélekednek a fiatal doktorok.

Szólj hozzá

orvosok közösségi média Olaszország