2018. júl 12.

Milánóban megtalálták Maximianus császár sírját

írta: Göbölyös N. László
Milánóban megtalálták Maximianus császár sírját

130808549-d807b704-4985-46a2-bde5-e8f1705655cf.jpg

Június 22-én metróépítés közben – mikor, máskor Olaszországban? – találták meg a 3.századi négyes császárság egyik uralkodójának, Maximianus a mauzóleumát.

A San Vittore al Corpo templom előtt akadtak a fúrók egy impozáns római kori kőfalba, amelyről kiderült, hogy a Maximianus (285-305) mauzóleumának része. Egy nyolc szögletű épületről van szó, amelynek oldalai 7,5 méter hosszúak és félkör alakú fülkék vannak rajtuk. A császár családját is ide temették. A mauzóleum egyes részeit már korábban megtalálták és ezek meg is tekinthetők a templomhoz tartozó területen.

A metróépítést fel kellett függeszteni, amíg nem döntenek arról, hogy mi legyen az antik épülettel. Lehet, hogy darabokra bontva kiemelik és újra felépítik nem messze a templomtól, vagy üvegfallal veszik körül az építés alatt álló metróállomáson.

Miért Milánóba temették el Maximianust? Amikor 284-ben Diocletianus császár trónra került, tetrarchiát hozott létre az „oszd meg, hogy jobban uralkodhass” filozófiája alapján. Négy részre osztotta a római birodalmaz, hogy könnyebb legyen ellenállni az egyre gyakoribb barbár invázióknak és letelepítse a birodalmon belül a különböző népeket. Diocletianus társcsászárrá nevezte ki Maximianust, akire Itália, Észak-Afrika és Hispánia kormányzását bízta. Az ő területeinek fővárosa lett Mediolanum, azaz Milánó. Maga Diocletianus a keleti provinciákat és Egyiptomot  uralta. Mindketten az „augustus” címet viselték, és egyaránt kineveztek egy-egy „caesart”: Diocletianus Galeriust, akié a balkáni területek lettek, míg Flavius Constantius – Nagy Konstantin császár apja – Gallia és a Britannia felett uralkodott.

 

Szólj hozzá

történelem régészet metróépítés Milánó Római Birodalom