2018. júl 22.

Honnan származott a tenochtitlani aztékok türkíze?

írta: Göbölyös N. László
Honnan származott a tenochtitlani aztékok türkíze?

b5a38fab904fefb6c038e90dfbf771dc.jpg

Hosszú évek óta foglalkoztatja a prekolumbián korszakot tanulmányozó régészeket, hogy honnan származik a türkiz, amellyel  a maszkokat és a címereket díszítették az aztékok. A tárgyakat a tenochtitlani szentélyekben találták.

Eddig a tudósok feltételezték, hogy a kékes-zöldes ásvány, amelyet különösen kedveltek az aztékok, Észak-Mexikó és a dél-nyugati Egyesült Államok (Arizona, Új-Mexikó, Kalifornia, Colorado, Nevada) bányáiból került oda. Ezt látszott alátámasztani, hogy Közép-Amerikában kevés ilyen bánya volt, valamint a keresdelmi kapcsolatok rendszeressége a két régió között.

A pennsylvaniai Dickinson College régészeit viszont ezeknek a bányáknak a geokémiai elemzése során nem találták semmi jelét annak, hogy hogy az indiánok által dekorációnak használt ásvány onnan származott volna, azután, hogy megvizsgáltak  mintegy 40 azték leletet, főleg a kis mozaik-darabokat. Ezeket a leleteket a Smithosian National Museum of The American Indians őrzi.

A dél-nyugat-amerikai türkíz berakások különböznek az aztékok által használt türkíztől, amiből arra lehet következtetni, hogy nem volt szükségük arra, hogy messziről szállítsák, helyben is lehetett ilyen ásvány – mondták a kutatók. Feltételezésüket azonban csak akkor tudnák bizonyítani, ha Tenochtitlanban, a mai Mexikóváros környékén is találnának türkizt.

 

Szólj hozzá

történelem régészet aztékok Mexikó