2018. júl 23.

Ember választotta természetes élőhely belugáknak

írta: Göbölyös N. László
Ember választotta természetes élőhely belugáknak

str2_wzbeluga_belugas_wz-770x470.jpg

Jövőre két beluga bálna kerül egy kínai akváriumból Izland egyik elszigetelt tengeri öblébe.

Little Grey és Little White több mint 9700 km-es utat tesznek meg szárazföldön, levegőben, hajón, mire megérkeznek Heirmay szigetére egy olyan program keretében, amely a környezetvédők reményei szerint lehetővé teszi a fogságban tartott belugák számára, hogy visszatérjenek a természetbe.

A Trust Sea Life szervezet szerint, amely együtt dolgozik a terven a Whale and Dolphin Conservationnel (WDC) azért esett a választás a Klettsvick-öbölre, amely 32 ezer négyzetméter kiterjedésű, mert itt tudják biztosítani a belugáknak a legmegfelelőbb életfeltételeket.

Az új élőhelynek lesz egy olyan része is, ahol ápolni tudják a két jövevényt és egy olyan, ahol a látogatók megfigyelhetik őket.

A 12 éves beluga bálnák jelenleg Sanghajban élnek a Changfeng Ocean Worldben, amely a Merlin Entertainments tulajdona. Most készítik fel őket a hosszú útra, az Izlandon rájuk váró új körülményekre. Az „edzésükhöz” tartozik, hogy az izlandi óceánhoz hasonló hőmérsékletű vízhez szoktatják őket, több kalóriát tartalmazó eledelt kapnak és beengedik őket azokba a rekeszekbe, amelyekben utazni fognak.

A környezetvédők remélik, hog kezdeményezésük arra készteti a szórakoztató parkokat, hogy természetesebb környezetbe engedjék a nagy tengeri emlősöket.

Szólj hozzá

környezetvédelem állatvilág Kína Izland belugák