2018. aug 03.

Gyémántok tonnamiliárdjai rejtőznek a lábunk alatt

írta: Göbölyös N. László
Gyémántok tonnamiliárdjai rejtőznek a lábunk alatt

rough_diamonds.jpg

Több mint egy millió milliárd tonna gyémánt van a Föld felszíne alatt – állítják a MIT kutatói.

E bejelentés nyomán azonban nem tör ki a gyémántláz, mert a technika mai fejlődési színvonala  mellett még elérhetetlenek. 145 – 240 km mélységben vannak, a szondák nem érnek le odáig.

„Nem tudjuk elérni őket, de sokkal több van, mint gondoltuk, ami azt mutatja, hogy a gyémánt nem ritka ásvány” – mondják a kutatók, akik a szeizmológia segítségével jutottak erre a felfedezésre. Azt elemezték, hogy a hanghullámok milyen sebességgel hatolnak át a köveken a Földben és a kincset a kratonoknak nevezett sziklákban fedezték, fel ,amelyek a földkérgen keresztül a földköpenyig hatolnak. A kratonokon a hanghullámok megduplázott sebességgel haladtak.

Ezután összeszedték a különböző ásványokból álló köveket és keresztül engedték rajtuk a hanghullámokat. „A gyémánt több szempontból is különleges. A hanghullámok kétszer olyan gyorsan áthaladnak rajtuk, mint a köpeny felső részében található olivin, és az egyetlen, amelyen a hanghullámok sebessége  hasonló volt, az a 1-2% gyémántot tartalmazó kraton volt” – magyarázták.

Becslésük szerint a karbonokból álló, erő nyomás és extrém hőmérséklet alatt kialakú gyémántokból legalább ezerszer több van, mint ahogy gondolták, felszínre azonban csak vulkánkitörések hozhatják őket.

Szólj hozzá

gyémánt geológia földtörténet