2018. aug 04.

Hogyan született a burgonyaszirom?

írta: Göbölyös N. László
Hogyan született a burgonyaszirom?

paleo-newbie-sweet-potato-chips-1080x850.jpg

George Crum 1824-ben született fekete bőrű apától és amerikai indián anyától. Vadászként, nyomkeresőként dolgozott, majd szakács lett a New York állambeli Saratoga Springs-ben a Carey Moon’s Lakehouse étteremben.

Egy napon az egyik vendég háromszor visszaküldte a sült burgonyát, mondván, hogy hogy vastag és csöpög belőle az olaj. Az egyre idegesebb ekkor olyan vékonyra szeletelte a burgonyát, hogy villára nem lehetett venni, megsütötte és jól megsózta. Bosszúból csinálta, mert azt gondolta, hogy ez tényleg ehetetlen. Meglepetésére a vendégnek nagyon ízlett és elterjesztette az új csemege hírét.

A vendéglő hamarosan megtelt olyan vendégekkel, akik ezt a specialitást rendelték. A burgonyaszirom Saratoga  chips néven kapott helyet az étlapon.

Crum később megnyitotta saját éttermét, amelyben a vendégek ingyen kaptak egy adag chips-et.

George Crum hosszú életet élt, 1914-ben halt meg, de sohasem szabadalmaztatta találmányát, amely 1920 után vált Amerikában nemzeti termékké, miután feltalálták a krumplihámozó gépet.

 

Szólj hozzá

gasztronómia kultúrtörténet USA