Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

Mennyire kell félni a 3D nyomtatású fegyverektől?

an-early-3d-printed-ar-15-style-rifle-that-fired-200-rounds-640x353.jpg

Bírósági döntés alapján vonták vissza egy amerikai portálról 3 D nyomtatású fegyverek terveit.

A Defense Distributed honlap már 5 éve áll az igazságszolgáltatás célkeresztjében. Ambíciója, hogy minden polgár számára lehetővé váljon 3D nyomtató segítségével tűzfegyver fabrikálása. Nemrég mintegy 10 modell rajzai jelentek meg a platonformon, miután engedélyt kapott a szövetségi kormánytól, hogy felhasználóinak lehetővé tegye saját fegyverterveinek megosztását. Pár nap múlva nyolc amerikai áll fellépése nyomán a seattle-i bíróság visszavonatta azokat.

Az ügy kivizsgálása augusztus 10-én kezdődik – írja a Le Figaro, amely szerint a fegyvertartást pártoló Donald Trump elnök is kifejezte a portálnak az ügyben játszott szerepével kapcsolatos kételyeit. Az elnök úgy véli, a 3D nyomtatású műanyag fegyvereknek nincsen sok értelme és ezt a véleményt osztja a nagyhatalmú amerikai fegyverszövetség, az NRA is.

A Defense Distributed 2013-ban kapta az első bírálatokat, amikor bemutatta a Liberator nevű 3D nyomtatású pisztolyt. Több százezren töltötték le, mielőtt letiltották. 2015-ben a portál a terjesztésének újraengedélyezését kérte, amit ez év júniusában meg is kapott.

Cody Wilson, a portál alapítója szerint a tét magasabb a tűzfegyvereknél, „az előállítási technológiák demokratizálásáról van szó, amelynek része a 3d nyomtatás.”

Az Egyesült Államokban legálisan lehet otthon fegyvert barkácsolni a szabadkereskedelemben kapható licensz alatt nem álló alkatrészekből. A fegyvereket kedvelők szenvedélyből csinálják, vagy azért, hogy jobban tudják azokat saját egyéniségüknek megfelelőre alkotni. Egy fegyver elkészítéséhez elég egy délután, és különleges szerszám sem kell hozzá. Nem kerül többe, mint egy üzletben vásárolt modell.

Ami a 3D fegyverek kereskedőit illeti, ők már az interneten csereberélik a nyomtatható tárgyak tervrajzait és már alakultak közösségek is a tűzfegyverek darabjainak nyomtatására anélkül, hogy komolyabb reakciót váltottak volna ki.

Ezeket az otthon készített fegyvereket illetékes hatóság nem regisztrálja és nyomon sem követhetők a biztonsági szervek számára sem.

Ezeknek a fegyvereknek csak egy kis fém ütőszege lesz a puskapor meggyújtásár, a fémdetektor nem jelez erősebben, mint egy cipzár, vagy egy ruhagomb esetében. A töltények kerámiából is lehetnek.

A The Register portál korábban a Liberatort „rossz minőségű műanyag csőnek” minősítette, amelynek lövedékei sokkal kevésbé hatásosak, mint egy klasszikus pisztolyé. Az amerikai hatóságok tesztjeiből azonban kiderült, hogy a Liberator felrobban a használója kezében, ha a műanyag nem a legjobb minőségű, ehhez viszont egy 7-8 ezer dolláros 3D nyomtató szükséges.  

A Defense Distributed modelljeit eddig még nem tesztelték. Egyes gépek, amelyek olvasztott fémmel tudnak dolgozni, megbízhatóbb fegyvereket tudnának készíteni, de ehhez drága ipari felszerelésre lenne szükség. Összehasonlításul, egy otthon összeszerelt Glock pisztoly kb. 500 dollárba kerül.

A Le Figaro a fentiek fényében kétségesnek eltúlzottnak tartja a 3D fegyverektől való félelmet. Egy lőoktató a Guardiannek úgy nyilatkozott, hogy „ezerféleképpen lehet hozzájutni jól működő legális fegyverekhez is.” Az NRA ellenzi a teljesen 3D-vel nyomtatott fegyvereket, de nyugalomra szólít fel, és emlékeztet arra, hogy a műanyagból készült, nem nyomon követhető fegyvereket 1988-ban tiltotta be egy szövetségi törvény, éppen az NRA támogatásával.

Közben a Defense Distributed visszavont modelljei más honlapokon újra megjelentek és elérhetőek….

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2018.08.09. 06:53:19

Eleve nem a fegyverektől kell félni, hanem a gyilkos szándékú/hajlamú emberektől. Embert ölni millió módon lehet, és ezek közül sokkal-sokkal hatásosabbak is vannak mint egy fegyver.

Berelhetoreklamfelulet 2018.08.09. 10:01:33

Nem kell félni tőlük.
Egyszerűen a sok agyhalott liberális féreg sír miattuk, mert retardáltak.

A valóságban a nyomtatott fegyver önmagában nem működik (lőszert nem tudsz nyomtatni), és amúgy pár lövés után tönkremegy...

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.08.09. 10:22:30

@Berelhetoreklamfelulet: A pár lövés után tönkremegy => Messze nem minden fegyverre igaz.

A post abból indul ki, hogy ma drága egy valóban jó 3D nyomtató. A másik oldal abból indul ki, hogy ahogy terjed, úgy zuhan az ára. Annak idején egy sima DVD író is drága volt, mégsem lehetett ezzel megvédeni a DVDn megjelenő filmeket a másolástól. Annak idején CD-t másolni még drágább vollt (nem minden számítógépbe volt elég az írót beletenni) de mégis mindenki másol ma már.

Az, hogy a fémporból dolgozó, az iparban előállítottal egyenértékű minőségre képes nyomtatók elterjednek, csak idő kérdése.

Egyfelől a lőszerek házilagos töltése is engedett az USAban így a lőszergyártás otthon sem kizárt, másfelől nem mindegy, hogy egy megvehető pisztolyt kell keresni, vagy egy a hatóságok számára ismeretlen típusú géppisztolyt. És mi lesz egy bűntény után a gyilkos fegyver csövével. Ha az könnyen lecserélhető egy frissen nyomtatott példányra, a fegyver is egy olyanra, amivel nem lőttek, a régi cső eltüntethető (beolvasztható) az a nyomozásokaat megnehezítheti.

Berelhetoreklamfelulet 2018.08.09. 11:43:57

@Válasszunk:
Persze nem minden fegyverre igaz... a airsoft erősségű fegyver nem megy tönkre pár lövéstő :D

Újat mondok neked: Ahogy töltényt gyártani, úgy (sima)fegyvert barkácsolni házilag is 100%-ban legális, már ha van fegyvertartási engedélyed az adott kategóriára...

Azt amúgy úgy írod, mintha a sima fegyver csövét nem lehetne lecserélni, vagy reszelni, hogy ne legyen beazonosítható... amúgy meg te valami CSI-ból vagy hasonlóból szerzel infókat? Mert csak a mesékben van az, hogy fogják a gyilkos fegyvert lőnek vele 2-t azt meg is van kié volt, akit kapásból le is nyomoznak méterre pontosan, LOL

A valóságban a gyilkos fegyver egy feketepiacról beszerzett ismeretlen eredetű fegyver lesz az esetek túlnyomó többségében, amit csak belehajít használat után egy random kukába, vagy ahova akarják, nem lesz lekövethető ígyse-úgyse...

jah igen, és a normál fegyver csöve is ugyan úgy beolvasztható, nem mintha amúgy számítana...

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.08.09. 12:01:41

@Berelhetoreklamfelulet: Természetesen legális gyártani, ezt nem vitattam.

Ellenben az, hogy te előbb szólsz be, utána vagy gondolkodsz, vagy nem, nem tesz jót az érdemi kommunikációnak. Mert ugyan nem CSI-ból szedem az információt, hanem pl. ismert bírósgi iratokból, ballisztikai laborok létéből, stb. A statisztikától az ismeretterjesztő alkotásokon át, az ilyen célu laborokra költött költségvetési adatokig. Az ballisztikai labor dolgozik, a gyilkos fegyver azonosítása valóságban is elég sokszor lesz bizonyíték (és nem megtalálják miatta az embert) és ez jelenleg az illegális fegyvert is azonosíthatóvá teszi ténykérdés.

Ha viszont te minden ilyet letagadva előadod, hogy gondolkodni nem tanultál meg otthon, de beszólni igen, akkor vajon miért kellene a többi kérdésre figyelni?

Szerinted az FBI, az összes rendőrség hülye, hogy a fegyverek azonosítására labort tart fenn, csak te vagy a helikopter, mert durván beszólni megtanultál? Szar ügy, de ettől nem lesz igazad. És ezzel a viselkedésessel, érdemi valós érv nélkül beszólás, irreleváns benyögések, csak azért éred el, hogy gond legyen.

Igen: Az eldobott fegyveren lévő ujjlenyomat is adat a nyomozásban. De sok más ismert lehetőség, ismert példák akadnak. A továbbpasszolt fegyvernél is van adat. Igen: Lehet fegyvercsövet reszelni, olvasztani, tönkretenni könnyen. A különbség csak az, hogy jelen esetben az új cső beszerzésének sem lesz nyoma.

De az állításaid jelentős része eleve butaság. Azt mondod valamire, hogy az esetek túlnyomó többségében. Ez legfeljebb előre megfontolt szándék esetén igaz. A hirtelen felindulásból elkövetett emberölés esetére például nem igaz.

A gyilkossági ügyek jelentős részét hozzátartozó követi el, vagy más ismerős. Nem profi karrierbűnöző. Itt az illegális beszerzés sokszor nem nagyon játszik.

Ugyanis lehet, hogy beszólni megtanultál ugyan, de oda még nem jutottál el, hogy ezt felismerd, de van egy alapvető ismeret: Nincs időgép. Ha valaki felismeri azt, hogy a felesége megcsalja, és az otthon lévő fegyvert előrántja, akkor nem tud utólag úgy dönteni, hogy ahhoz egy illegális fegyverre előbb ki kéne cserélnie az otthon lévő példányt.

3D nyomtatott fegyverek esetén más a helyzet.

De nem csak Airsoft fegyver nem megy tönkre, hanem kb. semmi olyan, amit jó minőségű acélból (DMLS technika), titánötvözetből (DMLS, vagy EBM technika) nyomtatnak.

Berelhetoreklamfelulet 2018.08.09. 12:47:31

@Válasszunk:
Jah a probléma a "logikáddal" ott csúszik meg, hogy a hirtelen felindulásból legálisan tartott fegyverrel elkövetett bűnesetek száma minimális a többihez képest az USA-ban.
Vannak, ez tény, de az is tény, hogy a legtöbbet biza feketepiacról beszerzett és illegálisan tartott fegyverrel követik el.

Igaz, hogy betudod azonosítani az illegális fegyvert is, ami akkor segít, ha annyira hülye az illető, hogy azt magánál tartja és megtalálják nála, de ez meglehetősen feltételes mód, és a nyomtatottakra is igaz...
(Nem mellesleg Magyarországon is van ilyen labor, hiába nincs annyira kihasználva.)

"A különbség csak az, hogy jelen esetben az új cső beszerzésének sem lesz nyoma. "
Tehát hol is lesz a nyoma annak, hogy szerzel egyet a fekete piacról?

Amúgy vicc, hogy még a saját állításod is ellentmond önmagadnak. Ha azt mondod, hogy nincs ideje illegálisat beszerezni, mert felindulásból öl, akkor majd arra bezzeg lesz ideje, hogy beszerzi a drága nyomtatót, nyersanyagot, meg letölt hozzá tervet, megvárja míg kinyomtatódik, összeszereli, meg még lőszert is csinál, és utána - hirtelen - felindulásba lelője a szerencsétlent?
:)

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.08.09. 12:54:08

@Berelhetoreklamfelulet: Öreg, az hogy olvasni hülye vagy, gondolkodni szintén, beszólni tanultál otthon, nem segít.

Ugyanis, mint írtam a drága nyomtató azért nem ellenérv, mert MOST ugyan drága, de éppen úgy el fog terjedni, mint számos más technológia. Egyszerűen azért, mert idővel megtérül sok fejlesztési költség, ha olcsóbb lesz többen veszik, javul a volumenhatékonyság, ami tovább csökkenti az árakat, és ez egy öngerjesztő folyamatot kelt, ami éppen úgy lenyomja a 3D nyomtatók költségét, ahogy a számítógépek, a mobiltelefonok, a CD és DVD írók, stb esetében is lejátszódik ez a folyamat.

A 3D nyomtató pedig egyre több alkatrész otthoni előállítását teszi lehetővé, egyre hasznosabb tud lenni, így valószínűleg viszonylag elterjedt lehet.

yerico1 2018.08.09. 14:09:25

@Berelhetoreklamfelulet: Fegyvert otthon gyártani, összerakni kifejezetten tilos, még fegyvertartási birtokában is. A lőfegyver fődarabok tartása, beszerzése, ÁTALAKÍTÁSA engedélyhez kötött, amit előtte be kell vizsgáltatni, és engedélyeztetni. A lőszerek töltése is engedélyhez, és vizsgához kötött. Sportcélú fegyver esetében a másodiktól a rendőrségnek nincs jogköre, hogy megtagadja a beleegyezést, de sportorvosi vizsga kell hozzá, és javaslat a szövetségtől valamint a lőklubtól, tehát papírozva van az is.

yerico1 2018.08.09. 14:12:52

@Válasszunk: Maradjunk annyiban, hogy Európában nem legális fegyverrel szokás gyilkolni, hanem főként késsel és nők esetében méreggel. A lőfegyverrel elkövetett bűnügyek számában a legális fegyverek aránya bőven 5% alatti, itthon éves szinten pár darab történik, szemben az illegális fegyverrel történt esetek számával, ami 2014-ben mondjuk 70+ volt. Sokkal egyszerűbb illegális fegyvert beszerezni, amit utána nem lehet emberhez kötni, mint legális fegyverrel bűnt elkövetni.

yerico1 2018.08.09. 14:16:11

@Válasszunk: Egy illegális pisztoly, ami megbízható, nem robban fel, pontos, mondjuk 100E-ért beszerezhető. Akkor miért is lenne értelme nyomtatni egy Liberatort mondjuk, ami valóban le tudott adni 1 lövést, majd szétrobbant a csőben keletkezett nyomástól.Ez pont egy olyan felesleges hisztériakeltés, mint anno volt a műanyag tokos fegyvereké, amiket "nem lát a fémkereső". Csak azokban is mindig ott van az acél erősítés, hogy bírják is a terhelést. A cső pedig mindig acél.

yerico1 2018.08.09. 14:19:38

@Berelhetoreklamfelulet: "Ha azt mondod, hogy nincs ideje illegálisat beszerezni, mert felindulásból öl, akkor majd arra bezzeg lesz ideje, hogy beszerzi a drága nyomtatót, nyersanyagot, meg letölt hozzá tervet, megvárja míg kinyomtatódik, összeszereli, meg még lőszert is csinál, és utána - hirtelen - felindulásba lelője a szerencsétlent?" Ezt már előre megfontolt szándéknak fogják minősíteni, és még nagyon bizonyítani sem kell majd. Legális lőfegyver tulajdonosa pedig ritkán lövöldöz hirtelen felindulásból, előtte ugyanis van legalább 2 pszichológiai vizsgálat, amin ennek a lehetőségét kifejezetten szűrik, és ha esély van rá, akkor megtagadják a fegyvertartásit. Olyanról már hallottam, hogy emberke kiment élménylövészetre, megfogta az éles lőfegyvert, és fejbe lőtte magát, de ő nem is kapott előtte fegyvertartásit.

steery 2018.08.09. 14:29:39

Igazából a tárgynyomtatási technológia elterjedése és tömegessé, hétköznapivá válása az a trend, ami elkerülhetetlen és épp ezért okkal félnek tőle a gazdagok, hatalmasok és hivatalok. Milyen lesz a világ, ha otthon bárki, bármilyen élelmet, gyógyszert, kábítószert, szerszámot, használati tárgyat, ruhát, bútort, robotot, számítógépet, tárgynyomtatót, erőművet, fegyvert, építőanyagot, házat, kocsit, tankot, tengeralattjárót vagy űrhajót nyomtathat magának? Kvázi ingyen? És nem kell megvennie a boltban vagy megrendelnie a neten?
Akkor a házi gyártásnak csak a következő tényezők fognak korlátokat szabni:
1. A nyersanyagok mennyisége (nagy tárgyakhoz sok por meg kenőcs kell).
2. A nyersanyagok minősége (ritkafémek, spéci keverékek beszerzési nehézségei).
3. A nyersanyagok beszerzési költsége (az a gazdag, akinek bőven van belőlük).
4. A gyártáshoz szükséges energia mennyisége (csak amíg nem nyomtatok magamnak házi erőművet).
5. A gyártási idő (sok-sok türelem és szabadidő).
6. Az üzembe állítás munkája (amíg összerakom az udvaron alkatrészeiből a magánűrhajómat és letesztelem, hogy frankón repeszt és nem esik szét 1 fényév után).
Mindez olyan földrengésszerű következményekkel fog járni, amit most még elképzelni is alig tudunk. A fegyvernyomtatás csak egy könnyű kis ízelítő a ránk váró nagy kalandból...

yerico1 2018.08.09. 14:37:32

@steery: Azért nem kell pánikolni, ha akarsz, a technika most is a rendelkezésedre áll, hogy tengeralattjárót építs, csak épp nem éri meg. Ha már tömegszinten elterjed a technológia, akkor majd olyan árazást kap, hogy ne érje meg.
Van egy nagyon jó Dévényi Tibor novella, amiben valaki feltalálja a teljesen legális pénznyomtatót. Minden szép, minden jó, csak épp 100 dollárt 150 dollárért lehet kinyomtatni. Ezért, ha otthon a sufniban tudok egy 747-est nyomtatni alig 250-300 millió dollárért, de közben a Sparban csak 120 millió, és mindig van raktáron, nem fogom nyomtatgatni.

Berelhetoreklamfelulet 2018.08.09. 15:26:51

@yerico1:
Jó hogy ide random beszóltál, de ha olvastál volna az USA-ról volt szó, ahol törvény szerint "amelyik fegyver tartására jogod van, annak előállítására is jogod van".

Nyilván ezek a törvények régen keletkeztek amikor is a fegyvereket kézzel műhelyekben gyártották, így ott volt benne reláció, főként, hogy ez növeli az innovációt.

A magyar fegyvertartási törvények a kommunizmus miatt lettek ilyen szigorúak, hogy ne nagyon tudjon lázongani a nép, utólag meg senkinek nem volt érdeke visszacsinálni.

Berelhetoreklamfelulet 2018.08.09. 15:32:10

@Válasszunk:
Na mi az? Kifogytál az érvekből? XDDDD

Amúgy meg (mint eddig is) szarok az érveid.
A cd nem azért lett olyan olcsó, mert annyira fejlődött az idővel, hanem mer a kutyának sem kell, mert van jobb alternatíva.

De ebben az esetben ez azt jelentené, hogy a műanyagos 3d-s nyomtató olcsóbb lenne, mert tudnál olyat venni, ami nem csak műanyagot, hanem bármit kinyomtat, töltényestül mindenestül.
Nyilván ilyenkor tényleg egyszerűbb lenne azt beszerezni, más kérdés, hogy a másikkal már bombát is nyomtathatnál, de ha te beéred egy játékpisztollyal...

A számítógép... régen csúcsgépet vettem 100k-ból... ma egy fél videokártya nem jönne ki az árából, ezzel a logikával, nemhogy nem lesz olcsóbb, hanem drágább lesz XDDD
teló dettó. _SZAR_ telefon tényleg olcsóbb, de egy jó drágább mint régen volt.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.08.09. 16:44:05

@Berelhetoreklamfelulet: Ez a te állításod. Említettem a volumenhatékonyságot. Meg bizony azt is tudod, hogy a DVD megjelnése előtt is már rég lement a CD ára.

Az, hogy szerinted mennyire olcsó / drága a számítógép az döntően arról szól, hogy pl. a forint gyengülését és viszonylag rövid távon számolod bele.

Meg arról, hogy nem tudod, hogy régen mennyibe került jó telefon, normális számítógép. Az, hogy te mire hiszed azt, hogy csúcsgép volt, nem érv a közgazdaságtan teljes tudományával szemben.

Vagy mondjuk akkor, amikor a DMLS nyomtatók árának a változását vizsgálod a jelenben.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.08.09. 17:02:28

@yerico1: A liberator több évvel ezelőtti.

A probléma ott van, hogy egyre több olyan nyomtató terjed el, mint az www.eos.info/eos-m-100 oldalon is látható EOS M-100, és a hasonló technológia ára megfeleződik.

Ez viszont azért szép eszköz, mert nem műanyagból nyomtat Liberator szintű gagyit, hanem acélból. A hasonló eszközökkel nyomtatott alkatrészek tartóssága, ereje, stb. sok esetben nem lesz gyengébb, mint pl. a forgácsolt eszközöké.

Attól fosnak, ha nem szabályozzák a nyomtatott fegyverek, fegyveralkatrészek piacát, akkor abból nem Liberator szintű vacak lesz. Amitől fosni ugyan lehet, mert tényleg elég érdekes dolgokat nyomtat ennek a nagytestvére ( www.eos.info/systems_solutions/eos-m-400-4 )... Itt ugye még a 40cm * 40cm * 40 cm méretkorlát akadály, ha nem csak maroklőfegyverben gondolkodsz. Mert OK SMG belefér, de sok minden nem. Még akkor sem ha a csövet ennek a kockának az átlója mentén helyezzük el.

De ezeknek a szépségeknek nem csak az ára csökken, nem csak egyre kevésbé kellenek nekik speciális feltételek, de készülnek olyan szépségek is, amik nagyobb méretben is dolgoznak.

A hiszti érthető. Mert ezekkel tényleg csúnya dolgokat lehet csinálni, és tényleg megnehezííti a fegyver követését. De mivel ez a technológia a legtöbb meglévő fegyver fémalkatrészeit is kinyomtatja, felmerül a kérdés: Mit ér az open source tervrajzok tiltása.

Tartani a technológiától indokolt. Csak éppen tenni nem tudnak semmit a probléma ellen.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.08.09. 17:11:18

@steery: Kenőcs? Ha jól tudom EBM és DMLS esetében kenőcs nem nagyon kell. Egyelőre a méret tényleg komoly korlát.

Az energia ára nem feltétlenül vészes. Nyersanyag kapcsán nagyon nem mindegy mit nyomtatsz és miből.

Mondjuk úgy az EOS M-400-4 esetében más az átlagos anyagköltség, mint az EOS PRECIOUS M-80 esetében. De nem is az órához, ékszerhez való nyomtatótól fél a politika.

steery 2018.08.09. 18:14:23

@yerico1: Ez így, ebben a formában egyáltalán nem igaz! Ugyanis a tárgynyomtatókkal tárgynyomtatókat is lehet gyártani, megsokszorozva vele a gyártási kapacitást. Például veszek (lopok, rablok, kölcsönzök) egy általános célú nyomtatót, amivel kinyomtatom magamnak a különféle speciális nyomtatóimat (fémalkatrész, üvegalkatrész, műanyag alkatrész, élelem, gyógyszervegyületek, szövetek, építőanyagok, mikroelektronika, atombomba, stb.). Így x befektetéssel kvázi végtelen hasznot tudok realizálni magamnak, valódi, korlátlan termelő munkát végezve (a robotizáció miatt nulla saját fizikai munkavégzéssel). Főleg, ha ingyen van az energia (Nap, földhő, árapály, stb.).
A technológia és az információk árazása emiatt divatjamúlt dolog lesz (lásd: torrentezést). Csak és kizárólag a nyersanyagok árazásával lehet majd ideig-óráig korlátozni a lakosságot a féktelen alkotási vágyban. Aztán ahogy az emberek a magánrobot tengeralattjáróikkal illegális magánbányákat nyitnak a tengerfenéken, nemzetközi vizeken, meg a magánrobotűrhajóikkal bányászni kezdenek szerte a Naprendszerben a kismillió égitesten, ez is nyomon követhetetlenné válik és mindenki kvázi ingyen juthat hozzá a nyersanyagokhoz, míg a sok milliárd őrült ember fel nem zabálja az összes égitestet, hogy magán luxuspalota űrhajókat és egyebeket gyártson belőlük.
Kivételt képeznek a ritkafémek (A földkéregben csak szórványosan és kis mennyiségben előforduló fémek: nemesfémek, berillium, bizmut, cirkónium, gallium, germánium, indium, nióbium, rénium, tantál, tallium, tellúr, vanádium. Amik a ritkaságuk ellenére iparilag jelentősek.), amikből nyilván kevés lelőhely van. Így a jövőben azé lesz a hatalom, aki meg tud szerezni és mindenki mástól katonai erővel meg tud védeni egy stratégiai fontosságú nyersanyagbányát, hogy kedvére barterezhessen vele, más anyagokért elcserélve a készleteit. És ezzel kb. be is dőlt az egész pénzrendszer és eljött a kánaán.
Olvastam Dévényi novelláját régen, jót röhögtem rajta. Mivel nem számolt a fent leírt folyamattal. Mellesleg épp most írok egy fantasztikus regényt, amiben pont a fent vázolt társadalmi változásokat is ecsetelem (sok egyéb jövőbeni probléma mellett). Mivel úgy látom, eddig még senki sem gondolkodott el mélyebben erről a világunkat alapjaiban felforgató jelenségről.

szita szita péntek 2018.08.09. 20:54:20

Fentebb szó van róla, hogy majd eljő a kánaán és mindenféle jóságot lehet majd nyomtatni és jaj mi lesz a gyártókkal, hogyan tartják majd féken, hogy az átlaguser magának csináljon akármit? Nos... Az átlaguser gyanús, hogy sohasem fog érteni az anyagokhoz annyira, int a mérnök,akinek feladata ezzel tervezni. Az átlag user soha sem fog eléggé érteni a 3d modellezéshez, hogy kinyomtathassa az elrepedt porszívó alkatrészét - vagy ha ért is majd hozzá az annyi időt vesz el tőle, hogy hatékonyabb venni egyet. Ha nem magát az alkatrészt, hát annak a 3d modelljét. Szóval az átlag user a büdös életben nem fog magának tengeralattjárót nyomtatni - nem csak mert nem éri meg, hanem mert nem tudna tengeralattjárót tervezni. Majd akkor esetleg, ha megveszi a szükséges adatokat... Fegyverek: Fentebb akadályként említik a 40*40*40 cm-t (nyilván nőni fog ez idővel), de azért ez így (még ha nem is az átlóval, csak az élhosszal számolunk) egy karabély csőhossza... Azt meg senki sem mondta, hogy _egyben_ kell kinyomtatni a fegyvert és nem alkatrészenként.

szita szita péntek 2018.08.09. 21:25:38

@steery: Ha most rendelkezésemre állna a mindenre képes szupernyomtató és rendelkeznék a szükséges nyersanyagokkal, akkor sem tudnék nyomtatni még egy vacak vasalót sem. Kb semmit sem, ami meghaladja egy kalapács összetettségét - mert nem értek hozzá. Nem tudom milyen minőségű acéllap kell alá, milyen anyagból milyen vastag és milyen izzószál, hova rakhatok milyen műanyagot, hogy az ne olvadjon meg... Az otthoni nyomtatási kánaán több feltétel együttállása esetén valósulhat csak meg:
- létezik olyan nyomtató, ami képes szinte mindent kezelni - ez előbb-utóbb meg fog valósulni
- van valaki (mondjuk minden egyes termék esetében egy marha nagy csapat), aki elvégzi a műszaki tervezést, az innovációt és hozzájuthatok az adatokhoz - A tuáshoz való hozzáférés korlátozható. Az új patkánymasszírozó készülék tervezője nem fogja kiadni a termék pontos műszaki specifikációját, mert ő és csapata 15 éve tökéletesíti azt - neked meg csak egy patkánymasszírozó kéne és ezért nem akarod kifizetni 15 év munkáját.
- van alapanyag - ez mondjuk lesz, de az árával lehet korlátokat támasztani a gazdaságosságnak
- van energia - Nem veszel elég patkánymasszírozót és nem fut be az ÁFA? Nos, majd akkor az energia fog több adót kapni.
- A nyomtató elhasználódása, az alapanyag, az energia és az innováció költsége alatta marad annak az árnak, amennyiért hagyományos tömegtermeléssel hozzájuthatok a termékhez.

Lássuk be az egész nyomtatósdi gazdaságossága erősen megkérdőjelezhető - szinte bármire gondolunk. Kényelme lehet, mer' nem kell elmennem a porszívó csőcsonkomért a boltig, csak letöltöm a netről (ha a gyártó reális összegért elérhetővé teszi) és kinyomtatom, de vélhetően ez nem lesz olcsóbb, mint amit a fröccsőtő gép kiont magából.

Berelhetoreklamfelulet 2018.08.10. 08:10:40

@szita szita péntek:
A 3d nyomtatott termelés _SOHA_ nem lesz olcsóbb mint a nagy mennyiségű tömegtermelés, fizikailag lehetetlen, paradoxon.

A 3d nyomtatásnál feláldozod az árat(alapanyag költség, kapacitás, gyártási sebesség) azért, hogy cserében nagyobb szabadságot kapj a gyártható termék formájánál.
Ez jól jön tudományos területen, prototípusok és modellek termelésénél, de a háztartásban olcsón előállítható termékre van szükség, amire ez nem megoldás.

Ez kb. olyan, mintha azt mondanád, hogy a céhek majd lefogják váltani a gyárakat, a történelem tanárod szerint meg kellett volna buknod.

steery 2018.08.10. 13:53:39

@szita szita péntek: Neked, mint felhasználónak nem is kell tudnod a gyártott termékek műszaki összetételét, technikai paramétereit. Erre vannak a tervrajzok. Elég, ha a gép tudja, mit csinál. Te is évek óta használod a számítógéped, mégse tudod, hogy működik, hogy vannak a rajta futó programok megírva, mégis elboldogulsz vele. Ugye?
Ha mégis egyedileg kell megtervezned valamit, arra is lesznek-vannak tervező programok, mint a mai képszerkesztők és lehet kísérletezni velük.
Szerintem biztos, hogy nem lesz mindent kezelő nyomtató. Az ugyanis nem praktikus. De szinte biztos, hogy lesz olyan univerzális nyomtató, amivel mindenféle speciális feladatra alkalmas nyomtatót lehet nyomtatni, amikkel aztán mindent ki lehet nyomtatni.
A tudáshoz való hozzáférés lényege pont az, hogy nem korlátozható. Az információ egyre könnyebben és gyorsabban másolható, sokszorozható, továbbítható és tárolható. Teljesen reménytelen feladat ezt cenzúrázni, korlátozni, akadályozni. Felteszel egy vírusvideót valahová. Percek alatt megnézik és letöltik több ezren. Mire a cenzor letörli (ez lehet akár mesterséges intelligencia is), már kijutott a nagyvilágba és igény esetén gombamódra szaporodni kezd, felbukkan mindenhol, kitörölhetetlenül. A feltöltés előtti cenzúra meg az adatmennyiség miatt megoldhatatlan a jelenlegi technológiákkal és komoly hátrányt jelent a szolgáltató számára a hírversenyben, ezért nem alkalmazzák. Arról nem beszélve, hogy egyre többen üzemeltetnek otthon házi szervert, hogy ingyen megosszák rajta a saját infóikat. Már nekem is van saját házi szerverem, akkora mint egy gyufásdoboz, egész nap megy, olcsó volt és alig fogyaszt valamit. A jövőben ez olyan általános lesz, mint ma az, hogy mindenkinek van mobiltelója.
Szóval nem kell a termék fejlesztőjének kiadnia a pontos műszaki specifikációt. Bőven elég, ha valaki ellopja azt vagy vesz belőle 1 db-ot, szétszedi, megméri, megvizsgálja és közzé teszi a fontos adatait (kínai ellopós módszer). Vagyis az egész globális szabadalmi rendszer, amit a találmányok terjedésének fékezésére találtak ki, meg a feltalálók kizsigerelésére, szintén elkerülhetetlenül be fog dőlni. Csak abból nem lesz közkincs, ami nem kerül egyetlen példányban sem forgalomba. Azaz megtartod magadnak. Mert amit két ember tud, az már nem titok.
Az alapanyag végeredményben ingyen lesz, az újrahasznosíthatóság rátájának növekedése miatt közel végtelen mennyiségben, mindenki számára. Tudom, hogy ez most még elképzelhetetlen, de logikus és szükségszerű következménye a technológiai fejlődésnek.
Ha te termeled meg az energiát, a magad előállította gépekkel, nem kell bevallanod senkinek, mennyit fogyasztasz belőle. Teljesen kikerülsz bármilyen állam és hatóság felügyelete alól. Pont ez a lényeg: az egész államrend is alapból meg fog bukni ezek miatt, mert ellenőrizhetetlenné válnak a társadalmi folyamatok.
A nyomtató elhasználódása nem számít, mert szétszeded, újrahasznosítod egy másik géppel és újra nyomtatsz belőle egy nyomtatót. Ingyen van. Végtelenszer.
Látom, hogy még nagyon nem fogtad fel a technológiával együttjáró hosszabb távú következményeket. Múlt századi kategóriákban gondolkodsz az egész kérdéskörről. Próbálj kicsit továbblépni ebből. Izgi lesz!

szita szita péntek 2018.08.10. 15:12:21

@steery: Szerintem te látod rosszul a dogokat.

"Elég, ha a gép tudja, mit csinál." - De nem tudja. A gép (egyenlőre egyideig még biztosan) nem egy kreatív alkotó, mint írod kell neki a terv.

"Ha mégis egyedileg kell megtervezned valamit, arra is lesznek-vannak tervező programok, mint a mai képszerkesztők és lehet kísérletezni velük." - De ahhoz, hogy jó legyél a használatukban aránytalanul nagy energiát kell befektetned, ha csak néha van szükséged rá. Millió embernek van készerkesztője, de profi munkát a töredékük tud csak végezni. Eljátszanak vele, de ha komolyabb munkára van szükségük profihoz fordulnak. Ez lesz a tervező programokkal is. Nekem is van vakoló kanalam, mégis kőművest hívok a homlokzatomhoz, mert ha azt az időt, energiát is beleszámolom, amíg jól megtanulok vakolni sokkal olcsóbb a kőműves.

"A tudáshoz való hozzáférés lényege pont az, hogy nem korlátozható." - de. Légyszíves teljes bizonyossággal határozd meg mi és miért folyik most Szíriában, de kérlek tedd úgy, hogy az igazán hiteles legyen!

"Az információ egyre könnyebben és gyorsabban másolható, sokszorozható, továbbítható és tárolható. Teljesen reménytelen feladat ezt cenzúrázni, korlátozni, akadályozni." - Nem. Az áltadad felvázolt világkép szerint minden innováció azonnal közkinccsé válik -> ergó fölösleges a létrehozásába energiát ölni, hisz a hasznát nem tudjuk learatni. Kétségtelen részben ma is így van, de egy idő után ez az emberi fejlődést lehetetlenné tévő akadállyá válik és ez a szabad és kötetlen információ áramlás végét kell jelentse. Értsd: nem lesz net, meg úgy kb semmi sem. Örömködhetsz a házi serverednek, ha nem lesz mihez kapcsolódjon. Úgy hiszed elképzelhetetlen? Nos... szerintem pedig nem az. Amennyiben ez az ár azért, hogy az emberiség képes legyen fejlődni bezony ez lesz. Vagy olyan cenzúra ami elenyésző léptékűvé degradálja a tervek megosztását, vagy a hálózat hiánya. Nézd meg most Észak-Koreát. Sokkal kisebb a tét és mégis...

"nem kell a termék fejlesztőjének kiadnia a pontos műszaki specifikációt. Bőven elég, ha valaki ellopja azt vagy vesz belőle 1 db-ot, szétszedi, megméri, megvizsgálja és közzé teszi a fontos adatait" - Ahhoz, hogy ezt meg tudd tenni szintén komoly szakismeret szükséges. Nem csak a termék formája számít, de a felhasznált anyagok minősége (mittomén: a felhasznált anyag rugalmasága, hőállósága stb.) Ezt bezony csak komoly energiabefektetéssel (értsd: pénz) tudod megszerezni, a reverse enginering akkor működhet, ha van MIBŐL fenntartania ezt a kapacitást. De mivel az így ellopott anyag továbbra sem termel majd hasznot - hisz mint mondtad elterjed a világban pillanatok alatt és senki sem akar majd fizetni érte - nem fognak ezzel komolyabban foglalkozni. Felhozod a videó megosztók példáját. Miért működhet? Mert van csatorna, minimális az energiabefektetés amivel hozzájut az user a "jószághoz", minimális a törvégi üldözöttsége és tud belőlle a reklámok útján pénzt termelni. Amennyiben bármelyik feltétel hiányzik ugrik az egész.

"Az alapanyag végeredményben ingyen lesz" - Nem. A nyomtató nem tud mit kezdeni egy tuskó fával és nem tud mit kezdeni egy tömb rézzel sem. Ahhoz, hogy azt felhasználhassa valamilyen mértékben és módon feldogozott, előkészített nyersanyag kell neki. Tegyük fel magvalósul a 100%-os újrafeldolgozás, juhhé! Ehhez viszont gépek és energia kell. Mondhatod, hogy gépet majd nyomtatok, energiát, meg magamnak termelek a Napból... persze mondhatod. A reálisabb helyzet szerintem viszont az, hogy a kellőképpen előkészített alapanyag megremetése kisipari szinten (merhogy nem 700 tonna nikkel ötvözetre lesz szükséged, hanem 5 grammra) egyszerűen nem fogja megérni. Ha ingyen van minden, akkor is lesz valami ami korlátoz: a tér. (És akkor arról ugye még nem volt szó, hoyg a 100%-os újrafeldogozás nem utópia-e?)

"Ha te termeled meg az energiát, a magad előállította gépekkel, nem kell bevallanod senkinek, mennyit fogyasztasz belőle. Teljesen kikerülsz bármilyen állam és hatóság felügyelete alól." - Ilyen soha sem lesz. Addig, amíg szükséged van az államra, ami megvéd az erőszakkal szemben, ami biztosítja számodra, hogy legyen ember aki rádnéz, amikor szükséged van rá - addig lesz állam. Az állam pedig pénzből működik. (Jó, jó, látom épp egy pénz nélküli társadalmat vizionálsz, de akkor helyettesítsd be a pénz fogalmát valami értékkel.) Márpedig amíg kell a működéséhez a pénz, addig meg is fogja azt szerezni mindig épp abból, amiből tudja. Régen füst meg kapuadó volt, most szja meg áfa. Ha más nem, akkor a létezésed után kell majd adózz... Nem leszel, nem lehetsz független amíg olyan helyen élsz ahol sok más ember is.

Gunyorosságod a postod végén sértő. Nyilván tudod is, azért írtad. Szóval annyival még kiekészíteném a fentieket, hogy egy arogáns, ostoba gökér vagy. Így kerek a világ.

meatclone 2018.08.10. 18:22:40

@steery: Teljesen igazad van, szita szita pentek leragadt az analog gondolkodas szintjen es nem hajlando buszkesegbol vagy vagy mas okbol belatni az ervelesenek hianyossagat. Itt mar nem a tema vagy logika az erdekes hanem az ego ketsegbeesett vedelme.

meatclone 2018.08.10. 19:01:28

Csak nezzuk a tenyeket.
. Amerikaban legalisan barkacsolhatsz fegyvert magadnak.
Tudasodtol es szerszamaidtol fuggoen hogy mennyire egyszeru komplikalt vagy megbizhato. Csak az a kikotes hogy nem adhatod el. (Hacsak nem regiszralod es sorszamot kap)
Youtube tele van ilyen videokkal barki szamara elerheto.
Igazabol nem is kell barkacsolnod sem mert minden alkatreszt legalisan megvehetsz mert itt (Amerikaban) csak a fem haz ami befogadja az alkatreszeket szamit fegyvernek. De a fem hazat (lower receiver) is meg tudod venni ugy hogy 80 %-ra mar befejezett es neked mar csak a maradek 20% ot kell kifurkalni,( meg a fem sablont is elkuldik vele.)
Pl: www.80percentarms.com/collections/accessories
A masik meg az hogy az informacio atadasa nem illegalis, En nyugodtan eladhatok egy millio konyvet (vagy software-t) arrol hogy hogy kell hangtompitot , geppuskat vagy merget kesziteni azert nem vadolhatnak gyilkossaggal.
Szoval ez a 3d printing tul van lihegve. Hogy a fegyvert a satuban , eszterga padon vagy a 3d-n csinalod az lenyegtelen mert legalisan csinalhatod es egyik sem kovetheto.

steery 2018.08.11. 14:47:23

@szita szita péntek: Oké! Akkor mivel egy arogáns, ostoba gyökér vagyok, nem cáfolom meg az érveidet sorra. Meghagylak a boldog tudatlanság állapotában. :-D

Reactor 2022.04.24. 03:31:08

A 3D-nyomtatás nem fogja helyettesíteni vagy pláne pótolni a gyárakat. Ezek max. airsoft-kategóriás búcsús kétpálcás vackok az igazi fegyverekkel szemben.
Ez meg nettó hülyeség, hogy a 3D-nyomtatóval majd fegyvert, bombát, kaját lehet nyomtatni. Ennyi erővel akkor a 3D-nyomtatóval kinyomtatok egy másik 3D-nyomtatót, a kettővel együtt kinyomtatok két másik 3D-nyomtatót, aztán...és így tovább, és így tovább.
A 3D-nyomtató jó találmány, ez igaz, de messze nem Harry Potter varázseszköz.

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) Egészség (16) egészség (92) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) élet (42) Élet (3) életkor (3) életminőség (3) életmód (154) Életmód (19) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) Film (8) film (36) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) Földrajz (4) földrajz (7) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) fotó (12) Fotó (8) fotográfia (4) Fotográfia (3) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) Gondolkodom (7) gondolkodom (48) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) holokauszt (17) Holokauszt (5) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) irodalom (150) Irodalom (15) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klimaváltozás (3) klímaváltozás (28) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) Kultúrtörténet (3) kulturtörténet (11) kultúrtörténet (56) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) rock (68) Rock (38) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) Társadalom (31) társadalom (185) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) zene (31) Zene (146) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása