2018. aug 08.

Mennyire kell félni a 3D nyomtatású fegyverektől?

írta: Göbölyös N. László
Mennyire kell félni a 3D nyomtatású fegyverektől?

an-early-3d-printed-ar-15-style-rifle-that-fired-200-rounds-640x353.jpg

Bírósági döntés alapján vonták vissza egy amerikai portálról 3 D nyomtatású fegyverek terveit.

A Defense Distributed honlap már 5 éve áll az igazságszolgáltatás célkeresztjében. Ambíciója, hogy minden polgár számára lehetővé váljon 3D nyomtató segítségével tűzfegyver fabrikálása. Nemrég mintegy 10 modell rajzai jelentek meg a platonformon, miután engedélyt kapott a szövetségi kormánytól, hogy felhasználóinak lehetővé tegye saját fegyverterveinek megosztását. Pár nap múlva nyolc amerikai áll fellépése nyomán a seattle-i bíróság visszavonatta azokat.

Az ügy kivizsgálása augusztus 10-én kezdődik – írja a Le Figaro, amely szerint a fegyvertartást pártoló Donald Trump elnök is kifejezte a portálnak az ügyben játszott szerepével kapcsolatos kételyeit. Az elnök úgy véli, a 3D nyomtatású műanyag fegyvereknek nincsen sok értelme és ezt a véleményt osztja a nagyhatalmú amerikai fegyverszövetség, az NRA is.

A Defense Distributed 2013-ban kapta az első bírálatokat, amikor bemutatta a Liberator nevű 3D nyomtatású pisztolyt. Több százezren töltötték le, mielőtt letiltották. 2015-ben a portál a terjesztésének újraengedélyezését kérte, amit ez év júniusában meg is kapott.

Cody Wilson, a portál alapítója szerint a tét magasabb a tűzfegyvereknél, „az előállítási technológiák demokratizálásáról van szó, amelynek része a 3d nyomtatás.”

Az Egyesült Államokban legálisan lehet otthon fegyvert barkácsolni a szabadkereskedelemben kapható licensz alatt nem álló alkatrészekből. A fegyvereket kedvelők szenvedélyből csinálják, vagy azért, hogy jobban tudják azokat saját egyéniségüknek megfelelőre alkotni. Egy fegyver elkészítéséhez elég egy délután, és különleges szerszám sem kell hozzá. Nem kerül többe, mint egy üzletben vásárolt modell.

Ami a 3D fegyverek kereskedőit illeti, ők már az interneten csereberélik a nyomtatható tárgyak tervrajzait és már alakultak közösségek is a tűzfegyverek darabjainak nyomtatására anélkül, hogy komolyabb reakciót váltottak volna ki.

Ezeket az otthon készített fegyvereket illetékes hatóság nem regisztrálja és nyomon sem követhetők a biztonsági szervek számára sem.

Ezeknek a fegyvereknek csak egy kis fém ütőszege lesz a puskapor meggyújtásár, a fémdetektor nem jelez erősebben, mint egy cipzár, vagy egy ruhagomb esetében. A töltények kerámiából is lehetnek.

A The Register portál korábban a Liberatort „rossz minőségű műanyag csőnek” minősítette, amelynek lövedékei sokkal kevésbé hatásosak, mint egy klasszikus pisztolyé. Az amerikai hatóságok tesztjeiből azonban kiderült, hogy a Liberator felrobban a használója kezében, ha a műanyag nem a legjobb minőségű, ehhez viszont egy 7-8 ezer dolláros 3D nyomtató szükséges.  

A Defense Distributed modelljeit eddig még nem tesztelték. Egyes gépek, amelyek olvasztott fémmel tudnak dolgozni, megbízhatóbb fegyvereket tudnának készíteni, de ehhez drága ipari felszerelésre lenne szükség. Összehasonlításul, egy otthon összeszerelt Glock pisztoly kb. 500 dollárba kerül.

A Le Figaro a fentiek fényében kétségesnek eltúlzottnak tartja a 3D fegyverektől való félelmet. Egy lőoktató a Guardiannek úgy nyilatkozott, hogy „ezerféleképpen lehet hozzájutni jól működő legális fegyverekhez is.” Az NRA ellenzi a teljesen 3D-vel nyomtatott fegyvereket, de nyugalomra szólít fel, és emlékeztet arra, hogy a műanyagból készült, nem nyomon követhető fegyvereket 1988-ban tiltotta be egy szövetségi törvény, éppen az NRA támogatásával.

Közben a Defense Distributed visszavont modelljei más honlapokon újra megjelentek és elérhetőek….

 

Szólj hozzá

társadalom fegyver USA 3D