2018. aug 11.

Antik balzsamozót és ezüst maszkos múmiát találtak Szakkarában

írta: Göbölyös N. László
Antik balzsamozót és ezüst maszkos múmiát  találtak Szakkarában

mummy-silver-gilded-mask-saqqara-egypt_4-min-770x437.jpg

Rendkívüli leletet találtak Szakkarában egyiptomi és német régészek. Az Unasz piramistól délre fekvő ásatási területen egy négyszögletes alapú, nyerstéglákból és szabálytalan kőblokkokból készült építményt, amelyben a balzsamozást végezték a 26.-27. dinasztia idején (Kr.e 604-404).

Egy nagy nyitott részen két, alacsony téglafallal körülvett medencét találtak, ezek valószínűleg a Hérodotosz által leírt nátronfürdők lehettek, amelyben 40 napig tartották a holttesteket, így azokból eltávozott a folyadék és mivel a belső szerveket előzőleg eltávolították, a puszta szövetek jobban konzerválódtak.

A mumifikáláshoz emellett még szükség volt olajokra, gyantára, más aromás anyagokra. Ezeket meg is találták egy 13 mély akna alján agyagedényekben, amelyekre ráírták a tartalmukat. Egy másik mélyebb, 30 m-es akna két sziklába vájt két helyiséghez vezetett, ahol öt szarkofágot helyeztek el. Négynek még nem ismert a tartalma, de a felnyitott alapján a régészek úgy becsülik, hogy legalább 35 múmia van bennük.

Egy fából készült szarkofágban viszont olyan múmia feküdt, amelynek arcát aranyozott ezüstmaszk takarja. A maszk intarziái üvegmasszából és drágakövekből, ónixból, alabástromból, obszidiánból vannak. A ritka lelethez hasonlót eddig még csak két alkalommal találtak magánsírokban, utoljára 1939-ben.

A múmia neve nem ismert, de a címei rajta vannak a szarkofágon. A férfi ezek szerint „Mut második prófétája” – Mut Amon-Rével és Honszuval a karnaki triász harmadik tagja volt – valamint „Niut Saesz papja” volt.

A múmiák mellett urnák, faszobrok, és mindenféle amulettek is voltak.

A  régészek 2016 óta dolgoznak Szakkarában és biztosak abban, hogy hamarosan újabb kincsek is felszínre kerülnek.

 

Szólj hozzá

történelem régészet ókor Egyiptom