2018. aug 20.

August Blue, a nyári búbánat

írta: Göbölyös N. László
August Blue, a nyári búbánat

e51502c8-35e0-4432-9da0-c0ebecc0c1e0.jpg

Mindenki boldognak látszik, barnák a bőrök, színesek és könnyűek a ruhák. Úgy tűnik, az augusztus az a hónap, amikor nincs helye a szomorúságnak. És még, a napfény, a víz, a szabadság ellenére e hónapban a napok múlásával növekszik a feszültség, amely egyes esetekben depresszióvá fajul.

Ezt a nyári szindrómát nevezte el August Blue-nak Stephen Ferrando  amerikai pszichiáter, a Westchester Medical Center pszichiátriai igazgatója. Ferrando ezt az érzelmi zavart hasonlónak tartja, mint a Blue Monday-t, azt a feszültséget, amelyet vasárnap este sokan éreznek, amikor közeleg a hétfő, az összes velejárójával.

A szakorvosok egyébként már azt is megállapították, hogy a szomorú napok legszomorúbbja január harmadik hétfője, a tél közepe, amikor a Karácsony már mögöttünk van, a nyár azonban még messze.

Az amerikai National Institute of Mental Health a depresszió fajtái közé sorolja  a szezonális érzelmi zavart (SAD – Seasonal Affective Disorder), amely évszakváltáskor telepszik rá egyesekre. Az augusztus valóban jelenti egyrészt az évi tervek megvalósulását, amikor végre eljön a vakáció, a pihenés ideje, másrészt egy új megkezdését, mert az igazi új év sokak számára nem január 1, hanem szeptember, amikor vissza kell térni a munkába, az iskolába és újra elkezdődik a megszokott rutin.

Dr. Ferrando az August Blue-t igazi betegségnek tartja, ha a tünetei legalább két hétig tartanak.

A betegség egyik legkellemetlenebb következménye, hogy elrontja a nyaralást, a legszebb napokat, amelyeket az emberek a családjukkal töltenek. A pszichiáter azt tartaná ideálisnak, ha ezt a rossz hangulatot el lehetne halasztani a vakáció legvégéig azzal a tudattal, hogy úgyis elmúlik és az ember újra rátalál megszokott életének örömére.

Szólj hozzá

depresszió életmód évszakok lélektan