2018. aug 22.

Az igazi provence-i ratatouille művészete

írta: Göbölyös N. László
Az igazi provence-i ratatouille művészete

rata.jpg

„Rém egyszerűnek tűnik ez a tipikus nizzai étel, de azért van néhány fortélya az elkészítésének” – mondja José Orsini, a Bistrot du Port séfje, aki a Le Figarónak árulta el titkait.

Először is, friss zöldségek kellenek hozzá, mirelitből íztelen lesz.

Kell hozzá paradicsom, lehetőleg olyan fajta, amelynek nincs magja, cukkini, szintén mag nélküli, pirosra érett paprika, padlizsán, lehet beletenni hagymát, de ez nem kötelező.

Elkészítése sok időt és türelmet igényel. A padlizsánt, a cukkinit és a paprikát másfél centis darabkákra kell szedni, majd egy kevés olajon átsütni külön-külön, mert ha egyben történik, átveszik egymás ízét. Mindhárom zöldségnek azonos mennyiségűnek kell lennie, a paradicsomnak viszont csak az egész harmadának. Egy részét kis darabokra kell vágni, a többit megdarálni, majd belekeverni a többi zöldségbe. Só, bors, egy kis petrezselyem, zellerzöld jön még hozzá,  és már csak a lefedett párolás van hátra, ami a sütőben 160-180 fokon történik. Legalább 2-3 óra hosszat kell párolni, amíg jól besűrűsödik.

Régebben egy tojás hozzáadásával tálalták, mint komplett fogást – mondja a séf – Ma már több formában szerepel az étlapon. Felvert tojást tesznek hozzá és megsütik, a pizzát ízesítik vele, de lehet belőle hal mellé készült szósz is.

Hűtőben 8 napig eláll, sterilizált üvegben akár egy évig is, akár a befőtt.

 

 

Szólj hozzá

gasztró ratatouille Franciaország Provence