2018. aug 30.

Árverésen az első filmplakát

írta: Göbölyös N. László
Árverésen az első filmplakát

121355656-30e6d8e9-3d7c-4522-b96e-4cb37e4e7354.jpg

1895.december 28-ra készült az a plakát, amely az első nyilvános filmvetésre invitált. Ezt a plakátot most a Sotheby-nál árverezik el.

A Lumiére-fivérek első filmvetítésének helyszíne a párizsi Grand Café indiai szalonja volt a Bouvelard des Capucines-en. A plakát vetítésre tóduló tömeget ábrázol, a valóságban azonban csak 30-an ültek a teremben előkészített székeken. A feltalálók többre számítottak, 100 széket állítottak sorba, a meghívott újságírók nem jelentek meg.

A vetítés kb. 20 percig tartott. Néhány perces filmeket mutattak be többek között a lyoni Lumiére-gyárból kifelé tartó munkásokat, és a Megöntözött öntözőt, amelyet a mozi első börleszkjének tartanak. Az alapgeget később sokszor elsütötték.

A közönség sokféleképpen reagált. Volt, aki gyanakodva nézte a képeket, voltak, akiket sokkoltak, egy nő rémülten sikoltott fel, amikor eloltották a lámpákat. A legnagyobb pánikot a vonat érkezése váltotta ki, mert azt hitték, hogy a mozdony beléjük rohan. A következő napokban a társalgás témája az volt, hogy varázslatot, vagy illuzionista trükköket mutattak-e be. Ennek nyomán az újságírók is felfigyeltek a Lumiére-találmányra. 1896 január 1-én 2-án már közel 2000 ember volt hajlandó kifizetni az egyfrankos jegyet, hogy láthassák a csodát. Néhány hónap alatt vetítőtermek nyíltak a nagyobb francia városokban és voltak magánvetítések is államfőknek, koronás főknek, köztük az orosz cári párnak.

Párizsban egyre több lett az utcai plakát, amely a filmeket hirdette. Azt a bizonyos elsőt Henri Brispot tervezte. Aligha hitte volna, hogy műfajt teremt vele.

Szólj hozzá

mozi filmplakát Franciaország kulturtörténet Lumiére-fivérek