2018. sze 03.

Chanel férfiaknak

írta: Göbölyös N. László
Chanel férfiaknak

chanel-makeup-foundation-men-1534772956.jpg

Sok énekes, színész sminkelte és sminkeli magát, nem egyszer kétértelmű helyzetet teremtve ezzel. Nekik és Z-generáció számos tagjának igényei akarja a Chanel kielégíteni az új szériájával.

Ennek a lépésnek a jeleni már akkor nyilvánvalókká válak, amikor 2013-ban a statisztikák kimutatták, hogy a férfiak többet költenek szépségápoló szerekre. 2018-ban pedig kiderült, hogy Dél-Koreában a férfiak is használnak sminket, hogy jobban érezzék magukat a bőrükben.

A Chanel erre a trendre figyelt fel, amikor úgy döntött, hogy szeptemberben éppen az ázsiai országban forgalmazza először az új termékeket,  majd novembertől saját honlapján és 2018 januártól minden üzletében.

A Boyt az a Edward Boy Capel angol katonatiszt ihlette, akit Coco Chanel egész életében nem tudott elfelejteni, pedig több mint 50 évvel túlélte őt. Az új termékek kínálata megfelel a cég jelmondatának, amely szerint „a szépség nem nemi, hanem stíluskérdés” és az az üzenetük, hogy meg kell szabadulni az előítéletektől, újra kell írni a szabályokat, mert „érdekesebb egyedinek lenni, mint tökéletesnek”.

Ennek a stílusnak már van múltja, olyan sztárokkal, mint David Bowie, Lou Reed, Iggy pop, Mick Jagger, Keith Richards már a 70-es években sminkelték magukat, hogy jobban kifejezésre juttassák egyéniségüket vagy még inkább az esztétikájukat, amelybe belefért a fodros ing, a bárson nadág és zakó, a látványos kellékek és ékszerek és főleg a szemfesték, a rúzs, amely kihangsúlyozta „elátkozott” mivoltukat. Bowie-nak a 80-as években számos követő akadt a Duran Durantól Boy George-ig, nem is szólva a „darkokról”, akiknek példaképe Robert Smith, a Cure frontembere volt.

Az utóbbi években újra megpróbálkoztak ezzel olyan kaliberű színészek, mint Jared Leto, vagy Johnny Depp, különösen amióta Jack Sparrow kapitányt játssza.

Hozzá kell tehát szoknunk a sminkelt barátokhoz, vőlegényekhez, férjekhez, ahhoz, hogy nincsenek abszolút előjogaik sem a nőknek, sem a férfiaknak és ahhoz, hogy csak a stílus számít – írja a La Repubblica. Igaz, hogy a nőknél elterjedhetett a korábban férfiakhoz köthető teljes kartetoválás, miért is akadnánk fenn a sminkelt férfiakon? Az oldal szerkesztője egyikért sem lelkesedik, de nem vagyunk egyformák...

 

Szólj hozzá

divat férfismink Chanel