2018. sze 11.

Tarantino hajdan volt Hollywoodja

írta: Göbölyös N. László
Tarantino hajdan volt Hollywoodja

brad-pitt-and-leonardo-dicaprio-620x362.jpg

Megkezdődött Quentin Tarantino Volt egyszer egy Hollywood című filmjének forgatása. Az alkotás, amelyet a szokottnál is nagyobb várakozás előz meg, a mozi fontos fordulópontját, Új Hollywood létrejöttét ragadja meg együtt a hippikorszakkal, a vietnami háborúval és a kontesztáció éveivel. Stílusa és szerkezete a rendező szerint hasonló lesz a Ponyvaregényhez.

A film foglalkozik a Charles Manson és hívei által elkövetett szörnyű gyilkosságokkal is. Mansont az ausztrál Damon Herriman személyesíti meg, míg Roman Polanskit Rafael Zawierucha lengyel színészre osztotta Tarantino. Sharon Tate-et Margot Robbie játssza. Dakota Fanning lesz Lynett Fromme, a Manson-család tagja, aki később azzal vált hirhedtté, hogy merényletet tervezett Gerald Ford elnök ellen.  A színésznő és barátainak lemészárlása azonban csak egy epizódja lesz a kort bemutató kirakodójátéknak. Játszik a filmben Leonardo di Caprio és Brad Pitt, akikről a rendező úgy nyilatkozott, hogy a mozinak „nem volt ilyen dinamikus kettőse Paul Newman és Robert Redford óta”. Newman és Redford éppen a Manson-gyilkosságok évében, 1969-ben készítették el a Butch Cassidy és a Sundance Kölyök című legendás filmjüket. Kisebb szerepekben feltűnik Al Pacino és Burt Reynolds is.

A film 100 millió dollárba kerül a Sony produkciójában. Eredetileg 2019. augusztus 9-re, Sharon Tate meggyilkolásának 50. évfordulójára tervezték a bemutatót, de a színésznő húga, Debra tiltakozása miatt két héttel előbbre hozták. Tate családja már évtizedek óta próbálja elérni, hogy a nyolc hónapos terhesen brutálisan meggyilkolt Sharon és barátai emlékét tiszteletben tartsák, miközben gyilkosai máig nagy „médianépszerűségnek” örvendenek.

A cím utalás Sergio Leone Volt egyszer egy vadnyugat filmjére, mivel Tarantino nagy rajongója az olasz western megteremtőjének.

„Életem nagy részét Los Angelesben éltem le. Itt voltam 1969-ben is, alig hét évesen. Türelmetlenül várom, hogy elmesélhessem azt a Hollywoodot, és azt a Los Angelest, amelyek ma már nem léteznek” – nyilatkozta a rendező.

 

Szólj hozzá

mozi történelem bűnügy USA Quentin Tarantino