2018. sze 13.

Korlátozzák a Mont-Blanc alpinistáinak számát

írta: Göbölyös N. László
Korlátozzák a Mont-Blanc alpinistáinak számát

tmx_hero.jpg

Ma a Mont-Blanc legkedveltebb útvonalán, a Gouter-n naponta átlag 300-500 alpinista indul el a csúcsra. A hétvégeken ez a szám elérheti az ezret is. 2019-től azonban jelentős csökkenésre kell számítani a francia állam, Saint-Gervais város, a hegyi vezetők, a csendőrség, valamint a francia alpinista klub megegyezése alapján.

A jövő évtől a 4810 méteres csúcs megmászása engedélyhez kötött lesz, és a maximális kvótát napi 214 főben állapították meg. Ennyi férőhely van ugyanis a Gouter menedékházban, ahová továbbra is kötelező lesz az előjegyzés.

Saint-Gervais polgármestere örül, mert ő mindig is a szabályozás mellett volt és végre elérte, hogy a Mont-Blanc nem lesz túlterhelt. A helyi prefektus óvatosabb, szerint a döntésből származó jogi intézkedéseket egy sor technikai elemzésnek kell alávetni. A város által felállított egység gondoskodik a döntés tiszteletben tartásáról, ők lesznek jogosultak az esetleges büntetések kiszabására is.

A többi hagyományos útvonal ezután sem lesz engedélyhez kötött sem a francia, sem az olasz oldalon.

Korunk legnagyobb hegymászója, Reinhold Messner is nyilatkozott az ügyben. Ő úgy véli, hogy a ma uralkodó túlzsúfoltságnak már semmi köze az igazi alpinizmushoz. Egy másik neves hegymászó, Hervé Barmassa viszont „az alpinizmus legszomorúbb napjának” nevezte a döntés bejelentését, mert úgy véli: ezzel az emberi szabadság egy részét vették el.

Az idei nyári szezon azonban számos incidenst hozott. Több súlyos baleset is történt, de előfordult, hogy a hegyi vezetőket tettlegesen bántalmazták, mert figyelmeztetni merték a fegyelmezetlen „koca-hegymászókat”, Akadt olyan, aki a kutyáját is fel akarta vinni a csúcsra, vagy ott sátrat akart verni. Mások fittyet hánytak a biztosító kötélnek, és volt, aki tornacipőben akart nekivágni. A leghajmeresztőbbek azonban azok voltak, akik egy labilis hóhídon pihentek meg.

 

Szólj hozzá

Franciaország Alpinizmus Mont-Blanc