2018. sze 16.

Mona Lisa pajzsmirigy-alulműködésben szenvedett

írta: Göbölyös N. László
Mona Lisa pajzsmirigy-alulműködésben szenvedett

mona-lisa.jpg

Leonardo Da Vinci Mona Lisájának enigmatikus mosolyát évszázadok óta csodálják az egész világon, és találgatják, hogy milyen titok rejtőzik mögötte.

Mandeep R. Mahra a Harvard egyetem orvoskarának docense szerint az egyik ok a modell pajzsmirigy-alulműködése lehet.

A Mayo Clinic Proceedings című szaklapban megjelent tanulmány szerint a kutató leírja, hogy Francesco del Giocondo feleségét szülés után támadta meg ez a rendellenesség. Lisa Gherardini nem sokkal a kép megrendelése előtt szült, és ezt az állapotot súlyosbították az akkori étkezési szokások. Az itáliaiak, és különösen a firenzeiek étrendje jódban szegény volt, kevés húst ettek, halat szinte egyáltalán nem. Mehra diagnózisát Leonardo modelljének néhány jellemzőjéből állította össze: bőrének sárgás színéből, mert ilyenkor a szervezet nem tudja a béta-karotint A-vitaminná alakítani, és az lerakódik a bőr felső rétegeiben. A gyér haj a homlokánál és a szemöldök hiánya, vagy a nyakon látható, golyvához hasonló duzzanat is ezt támasztják alá.

Mehra nem az első, aki ilyen diagnózist állít fel. Már 1956-ban is volt, aki golyvára gyanakodott és a római Umberto I. poliklinika kutatói egy tanulmányban írtak arról, hogy a reneszánsz festészetben több portrén láthatók a pajzsmirigy-elégtelenség jelei.

Ami pedig a rejtélyes mosolyt illeti, Mehra szerint pszichomotorikus rendellenességből, izomgyengeségből szármahat, ami nem engedi a mosoly kiteljesedését.

Lisa Gherardini egészségi állapotával foglalkozott 2004-ben reumatológusok és endokrinológusok egy csapata. Ők azt állapították meg, hogy az asszony xanthelazmában szenvedett, erre mutatnak a felső szemhéjon látható repedések, valamint a jobb kezén egy bőr alatti lipóma, amelyet kézfej duzzadtsága jelez. A különös mosolyt ők Bell-paralízisnek tudják be.

Mehra ebben kételkedik, hiszen az asszony 63 éves korában halt meg, és ha már fiatalon ilyen betegségekben szenvedett volna, aligha érhetett volna meg ilyen magas kort.

Persze lehet, hogy a titok egészen máshol van: a szemöldököt a kor szokása szerint kiszedhették, a sárga szín a vászon elöregedésének számlájára írható, a mosolyt pedig egyszerűen Leonardo zseniális ecsetkezelése varázsolta Mona Lisa arcára.

Szólj hozzá

képzőművészet orvostudomány USA Mona Lisa