2018. okt 20.

Hogyan neveljünk boldog gyerekeket?

írta: Göbölyös N. László
Hogyan neveljünk boldog gyerekeket?

40c87a227c0465438ff381a5b3be624b.jpg

Dánia a 40 év óta az első helyen áll a World Happiness Report ranglistáján, mint ahol az ENSZ-tagállamok között a legboldogabbak az emberek. Sokan kutatják, hogyan sikerült ezt elérni. Most Jessica Noelle Alexander újságíró és Iben Dissing Sandahl pszichoterapeuta úgy véli, megtalálták a rejtély kulcsát. „Dán módszer boldog gyerekek nevelésére” című könyvükben ezt megosztják az olvasókkal is.

A boldogság művészet, amelyet kiskorban kell elsajátítani boldog szülőktől. A szülők „pozitív” magatartása közvetlen hatással van a gyerekre, megtanulja tőlük, hogyan lehet szembenézni kritikus helyzetekkel, pánik nélkül, nyugodtan. Dániában tilos a gyerekek testi fényítése. A szigor és a büntetés eltávolítja a szülőktől a gyereket, félelmet, feszültséget, idegességet okoz. A dánok inkább megértetik a gyerekekkel a szabályokat.

A boldoggá nevelés másik kulcsszava az empátia, amelyet a társadalom kohéziója bázisának tartanak. Az iskolai munkák 50-60%-a csapatmunka. Ez segíti a gyerekeket felnőttként a munkahelyükön, ahol szintén csapatmunka folyik. Sok helyütt, mint például az Egyesült Államokban vagy Olaszországban az iskola inkább az egyéni munkára koncentrál.

A dán gyerekeknek az iskolában nem adnak házi feladatot, nem kell a délutánjaikat, estéiket a könyvek, füzetek fölé görnyedve tölteniük, mint ahogy például a finn gyerekeknek sem.

Dániában 1871 óta a szabad játékot is a gyerek fejlődését segítő eszköznek tekintik. Segíti a taktikai érzék kibontakozását és egyes elméletek szerint oldja a stresszt is.

A közelmúltban jelentették be, hogy a brit kormány egy 1,9 milliárd fontos programot dolgoz ki annak orvoslására, hogy tízből egy gyerek mentális zavarokban szenved. Hamarosan a szigetország  minden kisgyerekét rendszeres mentális tesztnek vetik alá. A brit egészségügyi minisztérium becslése szerint ugyanis az utóbbi 20 évben hatszorosára nőttek a gyerekeknél a mentális zavarok. A lányok érintettebbek, az általános középiskolás lányok 20%-ánál tapasztaltak például önsebző magatartást. A program része az öngyilkosságok megelőzése.

 

Szólj hozzá

boldogság nevelés gyermekek Dánia Nagy-Britannia