2018. okt 24.

Megszületett az agyak első közösségi hálója

írta: Göbölyös N. László
Megszületett az agyak első közösségi hálója

105430185-f39639aa-a9b1-442d-ac7b-47d5b4f572e5.jpg

Nagyon hasonlít a telepátiához: három, egymástól távol lévő emberi agy kommunikál egymással és játszik egy Tetris-szerű kirakós játékot.

A washingtoni egyetem kutatói fejlesztették ki a módszert. A csapatnak 2013-ban már sikerült megvalósítani emberi agyak agy első közvetlen összekapcsolását, 2015-ben pedig lehetővé tették egy harmadik félnek, hogy kitalálja, milyen tárgyra gondolnak. Technikájuk az orvostudományban gyakran használt eszközön alapul, egy gépre, amely regisztrálja az enkefalogrammot és egy olyan eszközre, amely a koponya mágneses stimulációjára szolgál, amely lehetővé teszi, az agy egyes részeinek aktiválását a koponyán kívülről  elektromágneses impulzusokkal.

Az első készülékkel regisztrálni lehet a változásokat az agy elektromos  aktivitásában és információkat lehet küldeni egy másik személynek. És ebben az értelemben fontos, hogy könnyen lehet módosítani egy fényre összpontosítva, amely 15 Hz-es frekvencián villog. Az agy igazodik ehhez a hullámhosszhoz. A mágneses stimulációval viszont üzeneteket lehet közvetíteni hozzá a fényvillanások formájában, amelyek megjelennek, amikor az elektromágneses impulzus az agykéreg nyakszirti zónájára irányul.

A kutatók ezekkel az eszközökkel hozták kapcsolatba a két, majd három agyat. De a résztvevők számát a kutatók szerint tovább lehet növelni. A legutóbbi kísérletben két agy átjátszóként szerepelt, míg a harmadik fogadóként. Egy Tetris-szerű játékot játszottak, amelyben az átjátszók rendelkezésére állt az egész játékmező, így megítélhették, hogy a fogadó jó helyre illesztette-e a mozaikot. A fogadó viszont a játékmezőnek csak a felső részét látta, és nem tudhatta, hogy melyik a jó lépés.

A résztvevőket külön-külön szobákban helyezték el, nem láthatták egymást, csak agyukkal kommunikálhattak. Az üzenetek arra vonatkozóan, hogy miként mozgassa a mozaikokat, a villanásokkal jutottak el a fogadóhoz.  A kísérletben ez 81%-os sikerrel végrehajtott feladat volt.

A kutatók szerint az agyak közötti kommunikációt ki lehetne szélesíteni globális szinten is, az interneten keresztül. Ugyanakkor a módszer lehetővé tenné a tudomány számára, hogy mélyebben megismerje, hogyan működik az agy.

 

Szólj hozzá

kommunikáció tudomány agy telepátia