Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

Nők férfiak nélkül

single-women-over-50.jpg

A le Nouvel Observateur érdekes körképet ad azokról az okokról, amelyek arra késztetnek egy nőt, hogy férfiak nélkül élje le az életét, valamint arról, hogy az emberek hogyan ítélik meg ezt a helyzetet.

Catherine 24 éves volt, amikor találkozott a „mesebeli herceggel”. Összeházasodtak, de hamarosan kiderült, hogy a férj betegesen féltékeny, és otthon akarja őt tartani. Elváltak. Catherine pár évvel később hozzáment egy másik férfihoz, akinek volt már egy gyermeke. Öt év után az illető visszaköltözött gyermeke anyjához. Catherine utolsó próbálkozása egy katonatiszt volt három gyermekkel. Itt az derült ki, hogy csak háztartási alkalmazottnak kellett.

Catherine életének ezt a szakaszát lezárta. Kis időre a nők felé orientálódott. Most, 35 évesen egyedül ál. Négy macska, egy kutya és könyvek társaságában. „Macskás nő” lett belőle, ahogyan mostanában nevezik az egyedülálló nőket, akinek régen „öreglány” volt a nevük és a családi összejöveteleken suttogtak a bevallatlan titkaikról. (Elhagyta a vőlegénye, feladta magát a családért…). Mindig valami szégyenletes, vagy szomorú dologról volt szó. Catherine nem ilyen „vénlánynak” látja magát. „Nem haragszom a férfiakra, nem vetem meg a páros életet sem, de rájöttem, hogy egyedül boldogabb vagyok” – vallotta. Elfoglalt bankigazgató, sokat van együtt a családjával és imádja kis unokatestvéreit.

Lucille 31 éves. Catherine-nal ellentétben sohasem volt férjes asszony. Vezető tisztséget tölt be egy autógyárban. Soha nem érdekelte sem a romantikus szerelem, sem a szex. Sikertelenül vetette alá magát különböző terápiáknak, míg nem egy napon megértette, hogy természettől fogva ilyen és a továbbiakban nem csinált belőle problémát.

„Amit az emberek a páros életben, azt én a barátságban, az állatok és a természet iránti szeretetben találtam meg.” – mondja Lucille.

Nadia újságírónő, szintén egyedül él, és ő is azt tapasztalja, hogy sokan ezt nem értékelik normális állapotnak, míg a férfiaknál a nőtlenséget minden további nélkül elfogadják.

Catherine, Lucille, Nadia és a többi egyedülálló nő figurájáról írt „Boszorkányok – a nők legyőzhetetlen hatalmáról” című esszéjében Mona Chollet, emlékeztetve arra, hogy negatív megítélésük évszázadokig táplálta az intézményes nőellenességet. Felidézi a reneszánszkori pogromokat, az olyan immár elfelejtett epizódokat, mint a „beginák”, az özvegyasszonyi közösségek megszüntetését a 15. század folyamán. És megállapítja, hogy az egyedülálló nők a mai boszorkányok: a részvét és a nevetségesség mögött van a régi „rettenetes boszorkány árnya.”

A 31 éves Clémence 3 éve egyedül él, vannak néhány hétig, hónapig tartó kapcsolatai, de érzelmileg nem kötődik hozzájuk. Van-e joga arra, hogy lemondjon a családi életről, ugyanakkor ne mondjon le a férfiakról? Vajon meg tudta volna írni Virginia Woolf, Katherine Mansfield, Simone de Beauvoir a regényeit, ha hagyományos módon kötődtek volna egy férfihoz? – teszi fel válaszként a kérdést Clémence.

Yasmine 22 éves diáklány is „boszorkánynak” tartja magát, illetve bajrának, ahogy hazájában, Algériában nevezik az „öreglányokat.”. „Ezek olyan nők, akik elérték a 30 évet, de még nincs vőlegényük, vagy férjük. Bármi is legyen a szakmai státuszuk – lehetnek orvosok, tanárok, képviselők – a kollektív megítélésben elsősorban bajrák – magyarázza – A férfi nélküli nő gyanús. Ha túl szép, akkor azért, mert túl igényes. Ha csúnya, sajnálják.”

Vajon változik-e az egyedülálló nők képe valaha a világban?

 

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

David Bowman 2018.10.25. 17:05:51

Nem rontottad te el a címet?

komisz_kölök 2018.10.25. 20:01:20

youtu.be/PHui_daSvMk
... Ha öreg leszek meglesz mindenem
De nem fogja meg a ráncos kezem
Van iPhone-om meg trendi iPhone-tokom
De nem lesz unokapuszi a májfoltokon...

hetyke81 2018.10.25. 20:08:59

Szerencsére a természet elintézi a kiválasztódást...

TGabi 2018.10.25. 20:15:45

Az biztos hogy mások családi állapotát a társadalom legbunkóbbjai imádják a végletekig vesézgetni...

De! Később már a hölgy választottja a legújabb pletykatéma :D :D :D

Almandin 2018.10.25. 20:21:03

@hetyke81: Nem olyan egyszerű ez a kérdés. Egy ember értéke nem attól függ, lett-e gyereke. Sok olyan ember volt a történelemben, aki ugyan gyermektelen volt, de sokat adott az emberiségnek. Akár tudósként, akár művészként. Manapság az is megfigyelhető, hogy nem mindig az okos, jó adottságú embereknek van sok gyerekük, hanem pont a legbutább rétegbe tartozóknak (tisztelet a kivételnek, én ismertem intelligens nagycsaládosokat is).
Másrészt a posztban leírt esetek nem ritkák. Pl. az a nő, akin minden férfi uralkodni akart, meg csak cselédnek kellett, nem véletlen, hogy inkább egyedül él. Vannak olyan kapcsolatok, amiknél még az egyedüllét is jobb.
Aki épp egyedül van, ott se biztos, hogy régóta van egyedül, vagy mindig egyedül lesz. Van, hogy ez átmeneti állapot az ember életében.

Almandin 2018.10.25. 20:25:24

@TGabi: Ezzel egyetértek. Aki kötözködni akar, az mindenben talál hibát. Ha egy nő egyedül van, akkor biztos önző szingli, ha házasságban él, akkor egy nyomorult megalkuvó, aki nem mer lépni, és beéri a rosszal. A Csajok és Pasik blog kommentelői pl. jól példázzák ezt. Akármit leírnak ott a posztolók, a törzskommentelők kiosztják, de mindig az jön ki, hogy a posztoló hülye, meg utolsó szemét. Oda már nem is kommentel épszű ember, csodálkozom, miért nem zárják be ott a kommentszekciót.

különvélemény 2018.10.25. 20:56:21

"Vajon változik-e az egyedülálló nők képe valaha a világban?"

Már változott, csak a poszt szerzője nem vette észre, talán vidéken él valami világtól elzárt helyen.

Egyre kevesebb embert érdekel a házasság.

Haloperidol 2018.10.25. 21:21:46

Egy nő a reproduktív kapacitás miatt értékes a társadalom számára, míg egy férfi "eldobható".
Az utódok számában a "bottleneck" a női reproduktív kapacitásban, illetve a nőkre jellemző minőségi szemlélet miatt van.
Ha egy nő nem "aknázza ki", nem fordítja a társdalom javára a reproduktív kapacitását, az jogosan találkozik a társadalom rosszallásával.
Jelenleg ez egy kis rosszallás, összesúgás az ilyen nők háta mögött, régebben simán férjhez kényszerítették ezeket a nőket. (Ld. Biblia)

Haloperidol 2018.10.25. 21:25:36

@hetyke81: pontosan, a gyerektelenséget preferáló viselkedésmintákat már egy generáció alatt nagyon erősen kiszelektálja a jó öreg darwini mechanizmus.
Az ilyeneknek nincs jövője.

Haloperidol 2018.10.25. 21:33:33

@Almandin: "Sok olyan ember volt a történelemben, aki ugyan gyermektelen volt, de sokat adott az emberiségnek. "

Igazából ezeknek a kiemelkedő embernek az aránya teljesen elenyésző azoknak az embereknek a számához képest, akik kB. kényelemből gyerektelenek.
A 40 feletti német nők kB. 40%-a gyermektelen, ennyien azért nem járulnak hozzá kiemelkedő teljesítménnyel a társadalom javára, inkább elutazgatják azt a pénzt, amit a török családok gyermeknevelésre költenek.
Meg is lesz az eredménye pár évtizeden belül...

Ellenzéki Tüntető 2018.10.25. 22:06:22

@Almandin: "Egy ember értéke nem attól függ, lett-e gyereke. Sok olyan ember volt a történelemben, aki ugyan gyermektelen volt, de sokat adott az emberiségnek. "

És a gyerektelen macskás nők hány %-a ilyen? Ne hülyéskedjünk már :D

Igen, nem a gyerekszámon múlik a hasznosság, de kénytelen vagyok észrevenni, hogy itt minden kommentelőnek az anyukája vállalt gyereket :D

Almandin 2018.10.25. 22:18:05

@Haloperidol: A fajfenntartás szempontjából lényegtelen, hogy az egyed utód nélkül hal-e meg. Gond csak akkor van, ha csökken a népesség, mert az hosszú távon a faj kihalásához vezethet.
A fejlett világban valóban visszaszorult a gyerekvállalási kedv. Az iskolázottabb emberek kevesebb gyereket vállalnak, mert a szülői vágyak egy, vagy maximum két gyerekkel is kielégíthetőek, valamint a nyugdíjrendszerek miatt nincs gyerekvállalási kényszer sem (ehhez hozzájárul a jó fogamzásgátlási technikák elterjedtsége, valamint az alacsony gyermekhalandóság is). A németországi törökök is azért vállalnak több gyereket, mert sokak életében nagy szerepet kap a vallás, valamint a török bevándorlók többsége a török társadalom képzetlenebb rétegeiből kerül ki.
Én nem vagyok azon a véleményen, hogy valami erkölcsi kötelesség lenne a gyerekvállalás. Európa népességének lecserélődését pedig azzal kellene megelőzni, hogy lezárjuk a kontinens határait, önvédelemből. Sajnos a mai európai politika inkább az ellenkezőjét teszi, de meg fogjuk inni a levét.
Egyébként a japán társadalom is fogy, pedig nem az európai értékek szerint élnek. Ez a civilizáció mellékhatása.

Almandin 2018.10.25. 22:28:40

@Ellenzéki Tüntető: Nagyon érdekes még az is, hogy a népességfogyást szinte mindig a nők nyakába akarják varrni. A gyermektelen férfiak miért nem szúrják a moralizáló kommentelők szemét?
Másrészt mi baj a macskatartással? Ez is egy sztereotípia. Ha az idősebb egyedülálló nő macskát tart, már gyűlöletes személy? Az általam ismert cicatartók nagy része családban élt, valamint vannak kutyás öreglányok is-sőt, van, aki még állatot se tart.
Tartom magam ahhoz, hogy sok művész, tudós volt gyermektelen, és az életműve halhatatlan. Voltak gyermekes művészek, tudósok is, de nem eszerint becsüljük őket. A gyermekes emberek közt is sok jelentéktelen kisember van, aki nem fog kitűnni soha-az emberiség többségét ők alkotják. Mint írtam, egyedül a fajfenntartás lényeges, ha az teljesül, legfeljebb annyit nyer a gyermekkel rendelkező, hogy kevésbé lesz unalmas az öregkora, ha megéri. Ha meghalt, neki személy szerint mindegy, hogy lett-e utódja, vagy sem. Ugyanis ha van, akkor 5-10 generáció múlva a távoli leszármazottaiban már csak nagyon kevés marad a génjeiből, azok felolvadnak az emberiség génkészletében (minden generációban feleződik a felmenő genetikai öröksége).

Almandin 2018.10.25. 22:33:13

@Haloperidol: Kiszelektálódni inkább csak a nagyon rossz genetikai adottságúak szoktak. Pl. egy sokféle genetikai bajjal született, torz testű, vagy szellemi fogyatékos embernek ma se nagyon van esélye szexuális kapcsolatra. Ma inkább kontraszelekció zajlik. A butább, tanulatlanabb rétegek csinálnak több gyereket, tehát a következő generációkban több lesz a buta ember.

ElIenzéki Tüntető 2018.10.26. 06:04:40

@Almandin: A nő egy gyerekgyár. Sok visítozás jár velük. A férfiszerelem sokkal jobb. Nekem birca a lelki társam, de sajnos csak néha tudok hozzá kiutazni Szófiába.

Ellenzéki Tüntető 2018.10.26. 13:02:11

@Almandin: "Nagyon érdekes még az is, hogy a népességfogyást szinte mindig a nők nyakába akarják varrni."

Ez teljesen jogos, mármint a megjegyzésed, tényleg nem csak rajtuk múlik, viszont ez jött a számra.

"Másrészt mi baj a macskatartással?"

A macskatartással semmi, viszont mikor a macska gyerekpótlékká válik, azt hadd legyen szabad megjegyezni :D

"(minden generációban feleződik a felmenő genetikai öröksége). "

Viszont növekszik a hordozóinak a száma, ember! Tehát nem igaz hogy "semmit nem számít hosszú távon". Az igaz, hogy mivel kb. mindenki rokona mindenkinek, maximum távoli, ezért nem veszít olyan sokat, aki a saját génjeit nem adja tovább, mert a többi távoli rokona, a többi ember, ezt úgyis megteszi.

Itt a gond az, mikor a gének továbbadása már akkora hátrányt jelent erőforrásokban (hiszen ma jóval több elvárásnak kell megfelelni és sokkal több eróforrást kell fordítani egy gyerekre, mint pl. a középkorban vagy az őskorban), hogy a többség az "adja tovább valaki más" taktikát kezdi követni, ami az adott populáció kihalásával járhat. Mint láthatjuk azt a fehérek esetén, akik éppen kihalnak.

Ezért igyekszik az állam (ez is meg a többi is), ezt felismerve, a gyerekvállalók bevállalt életminőség-hátrányát csökkenteni.

Ellenzéki Tüntető 2018.10.26. 13:04:38

@Almandin: "A butább, tanulatlanabb rétegek csinálnak több gyereket,"

vagy úgy is mondhatjuk, hogy az okosabbak kevesebbet. Ami hosszú távon a kihalásukat eredményezi. Ami megkérdőjelezi, hogy valójában mennyire okosak is ezek az okos emberek.

Almandin 2018.10.26. 21:19:38

@Ellenzéki Tüntető: Ez tényleg érdekes kérdés. Az egyén és a közösség viszonyát jelenti. Nem nagyon ismerek senkit, aki azért vállalt volna gyereket, gyerekeket, mert aggódik Magyarország és Európa sorsáért. Inkább egyéni vágyak követése van mögötte, boldogabb gyerekkel-gyerekekkel. Vagy azért, mert segélyeket kap utánuk (haszonlesés). A nagyon vallásos keresztényeknél előfordulhat, hogy vallási parancskövetés van mögötte, mert aki bigott, az vakon követi a vallási vezetők utasításait, mert retteg a túlvilági büntetéstől, ha nem úgy cselekszik. Ez utóbbi ritka, de előfordul.

Almandin 2018.10.26. 21:26:21

@Ellenzéki Tüntető: A génhordozók száma csak akkor növekszik, ha sok utód lesz. Ha pl. valakinek van 3 gyereke, és nekik is fejenként minimum kettő-három lesz, valamint az unokák-dédunokák is szaporák, akkor ez lehetséges. Azonban én ismerek olyan családot, ahol az egyik vérvonal kb. 4 generáció óta egy gyerekes, ott, ha valaki nem szaporodik tovább, megszakad. Van egy család, ahol az idős nőnek egy gyereke volt, de neki lett 5 gyereke. Máshol pedig több gyereknek se lesz egy se, ez már csak ilyen.
A történelemben azoknak lett a legtöbb utódjuk, akik háremet tartottak és pluszban nem vetették meg a nemi erőszakot sem. Pl. Dzsingisz kán ilyen volt, állítólag ma több millió emberben vannak jelen a génjei.

Reactor 2022.04.25. 00:16:10

Az becsülendő, ha valaki azért marad egyedül, mert belátja, hogy a párkapcsolattal többet veszít, mint amennyit nyer. Az ilyen intelligens nő azonban iszonyú ritka.
A döntő többség azért marad egyedül, mert neki az elit férfi kell, kevesebbel nem éri be. És már csak dacból se fog esélyt adni olyannak, aki nem tökéletes. De nincs is ezzel baj; sok gazdátlan Cirmi és Nyávi van szerte a világon...

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) Egészség (16) egészség (92) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) élet (42) Élet (3) életkor (3) életminőség (3) Életmód (19) életmód (154) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) film (36) Film (8) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) földrajz (7) Földrajz (4) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) fotó (12) Fotó (8) fotográfia (4) Fotográfia (3) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) gondolkodom (48) Gondolkodom (7) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) Holokauszt (5) holokauszt (17) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) irodalom (150) Irodalom (15) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klimaváltozás (3) klímaváltozás (28) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) kulturtörténet (11) kultúrtörténet (56) Kultúrtörténet (3) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) Rock (38) rock (68) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) társadalom (185) Társadalom (31) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) Zene (146) zene (31) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása