2018. okt 30.

Mit tehet az egyén a globális felmelegedés csökkentése érdekében?

írta: Göbölyös N. László
Mit tehet az egyén a globális felmelegedés csökkentése érdekében?

climate_march_youth_ap_img-1429x900.jpg

A felmelegedés hatásaival foglalkozó GIEC-jelentés után Seth Wynes és Kimberly nicholas, a lundi egyetem kutatói az Environmental Research Letters-ben megjelent tanulmányukban arra a kérdésre keresnek választ, hogy mit tehet az egyén a felmelegedés csökkentéséért.

Szerintük a ház hőszigetelése, az energiatakarékos háztartási gép, vagy égő használata, a komposztálás és a faültetés nem elég. A vegetariánus étrendre való áttérés viszont személyenként évi 0,8 tonnával kevesebb CO2 kibocsátását eredményezné. Ez 4-szer több, mint a reciklálásból vagy az égők kicserléséből adódó csökkentés.

Egy óceánon túli repülőútról való lemondás személyenként 16 tonnával kevesebb CO2-kibocsátást eredményez, nyolcszor többet, mint a hulladék reciklálása vagy az energiatakarékosság.  Az autó mellőzése átlag 2,4 tonnával kevesebbet, és ez 13-szor több, mint amit a ház szigetelésével el lehet érni.

A két svéd kutató egy meglepő módszert is ajánl, amellyel úgy gondolják, az egyén is tehet valamit a közös célért: kiszámították, hogy ha eggyel kevesebb gyermeket vállal, egy fejlett országban legalább 58,6 tonnával kevesebb CO2-t küld a levegőbe.

A saját javaslataikkal kapcsolatban a kutatók elismerték, hogy azok életstílus-változtatást igényelnek, és minden attól függ, hogy mennyire tudják megnyerni az emberek tetszését. Véleményük szerint információs füzeteket kellene terjeszteni a gyerekek között, hogy ők is megértsék, mi a tét.

A lassúbb és egészségesebb életmód kialakításában elsősorban a serdülőkre támaszkodnának, mert ők meg tudják választani saját étrendjüket, befolyásolják a család döntését a nyaralásra vonatkozóan, és amikor szexuálisan aktívvá válnak, tudniuk kell, hogy milyen hatással van a környezetre a család nagysága.

Beszélgetni kell ezekről a kérdésekről a serdülőkkel, és remélik, hogy ezek a beszélgetések termékeny talajra találnak.

 

Szólj hozzá

környezetvédelem globális felmelegedés ifjúság