2018. nov 10.

Ahol tilos a testi fenyítés, jobbak a gyerekek

írta: Göbölyös N. László
Ahol tilos a testi fenyítés, jobbak a gyerekek

1652.jpg

Nevelő hatása van-e a testi fenyítésnek? Erről régóta folyik a vita, de immár eldőlni látszik. Azokban az országokban, ahol törvény tiltja, nemcsak iskolai, hanem családi keretek között is, a fiatalok nyugodtabban oldják meg egymással nézeteltéréseiket.

Ez derült ki egy nemzetközi szakemberek által készített tanulmányól, amely a British Medical Journal Opeben jelent meg. Az adatok, amelyeket a kutatók felhasználtak, 88 ország 2009 és 2014 között végzett iskolai felméréseiből származtak. Ezeket az adatokat vetették össze az adott országok vonatkozó törvényeivel.

A vizsgált 88 országból 20-ban nincs törvény, amely tiltaná a testi fenyítést, 30-ban viszont – köztük Svédországban és Tunéziában – régóta tiltott, mind az iskolában, mind a családban. A többiben csak az iskolában.

Azokban az országokban, ahol mind a két területen tiltott, a verekedések száma a fiúknál 31%-kal, a lányoknál 38%-kal alacsonyabb, mint ott, ahol nincs tiltás.

Más kutatások is azt sugallják, hogy azok a gyerekek, akiknek a családjában nem dívik a testi fenyítés, maguk is kerülik a konfliktusok erőszakos megoldását. Bár a két jelenség közötti közvetlen összefüggést nehéz bizonyítani, a szakemberek elképzelhetőnek tartják, hogy azokban az országokban, amelyekben a kulturális hagyományai is erőszakellenesek, jobban hajlanak arra, hogy ezt törvény által is megerősítsék – írja a La Repubblica.

 

Szólj hozzá

erőszak társadalom nevelés