Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

Európai lenni vagy nem lenni

margaret-thatcher---the-iron-lady.jpg

A britek már három évszázada ismételgetik a shakespeare-i dilemmát: „Lenni vagy nem lenni – európainak”.

Robert Frank történész, az európai kapcsolatok szakértője e címmel figyelemre méltó munkát írt erről a témáról, megvilágítva a jelent is. Könyvét a Le Point című francia hetilap mutatta be.

Frank válogatott szövegeken – békeszerződés kivonatán, beszédek részletein keresztül bizonyítja, hogy a jelenlegi brit kormány vitái a Brexitről már akkor elkezdődtek, amikor Anglia még nem volt Egyesült Királyság és nem látni, hogy az állandó tétovázásnak miért lenne hirtelen vége.

A szerző szerint a jelenség magyarázata egyszerű: amint az a kérdés, hogy részt  kell-e venni Európa ügyeiben, a brit elit állandóan változtatja a véleményét. Hol kicsinek tartották Európát és akkor a világ meghódítására fordították a figyelmüket, hol egy túl nagy kontinentális hatalomtól, Franciaországtól, vagy Németországtól tartottak, és akkor  preventív háborúkat folytattak a rivális hatalom meggyengítésére.

Frank illusztrálja is ezeket a pálfordulásokat: „William Pitt nem akart háborút 1792-ben a forradalmi Franciaország ellen, de a következő évben már koalíciót formált ellene. A brit birodalom 1815-ben részt vett az európai rendezésben, de nem lépett fel partnereivel a forradalmi megmozdulásokkal szemben. Elkötelezte magát az oroszok mellett a törökök ellen, a görögök megmentésére az 1820-as években, majd 1854-56-ban Franciaország szövetségeseként vívta meg a krími háborút az oroszok ellen. 1914 júliusában  még ki akar maradni az európai válságból, aztán augusztusban hadat üzen Németországnak.”

n02280_10.jpg

A britek mindig a körülményekkel magyarázzák álláspontjukat, de Frank a David Hume által megfogalmazott brit diplomáciai elméletnek, a „hatalmi egyensúlynak” (balance of power) tudja be az álláspontok változtatását. A történész idézi Hume egy 1752-es írásának vonatkozó részét, amelyből kiderül, hogy ennek lényege megakadályozni egy állam hegemóniájának létrejötték, egy ellene létrehozott szövetséggel.

Ezt az elméletet a britek nagyszerűen tudták alkalmazni a II.világháború után. Sir Winston Churchill, aki 1948-ban a hágai kongresszuson helyeselte az európaiak békés együttműködésének szervezését, de országa nem csatlakozott. „Európával vagyunk, de nem benne” – mondta. Valóban, a Montánunió, majd az Európai Gazdasági Közösség nélkülük jött létre. Harold McMillan miniszterelnök 1959-ben nem akart belépni a Közös Piacba, de az európai „hatoknak” javasolta, hogy hozzanak létre szabadkereskedelmi zónát, majd 1961-ben mégis kérte London felvételét, amit azonban kétszer is – nem utolsósorban Charles De Gaulle francia elnök ellenvetése miatt – elutasítottak. Végül 1973-ban lett tagja Nagy-Britannia a közösségnek. Aztán 1975-ben a meggyőződéses eurofil Margaret Thatcher lett a konzervatív párt vezetője, de amikor 1979-ben miniszerelnökké választották, eurokritikus lett, holott éppen pártja harcolta ki a csatlakozást, miközben a munkáspártiak nagyon ellene voltak. Tony Blair idejében viszont a munkáspártiak lettek eurofilek.

Ez a sűrű vélemény-változtatás a May-kormány idején is megfigyelhető – állapítja meg Frank. Egyik pillanatban elfogadják a referendumot, a másikban újat akarnak. Egyszer szabadkereskedelmi megegyezést akarnak, máskor vámuniót, ami akadályozná a szabadkereskedelemről folyó tárgyalásokat. Ugyanígy ingadoznak a szabad munkavállalás és annak korlátozása között.

brexit.jpg

Honnan ered ez a magatartás? – kérdezi a történész, aki nem tartja valószínűnek, hogy abból, hogy Nagy-Britannia szigetország, hiszen Írország is az, mégsem kérdezőjelezi meg európai elkötelezettségét.

A britek, amikor bent vannak, teljes erővel fékezik Európa építését, amikor kint vannak, attól félnek, hogy elszigetelődnek, és a szomszédságukban egy olyan hatalom növekszik, amely végül uralni fogja őket.

Az Egyesült Királyság mindenáron vissza akarja állítani határainak ellenőrzését. A 2016-os népszavazáson sokan a lengyel vendégmunkás-tömegek miatt szavaztak a kilépésre. A történelem itt is ismétli önmagát: 1515 május 1-én zavargások törtek ki Londonban az idegenek, mindenekelőtt a flamand munkások és a lombardiai bankárok miatt…- idézi fel a múltat Robert Frank.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2018.11.11. 18:09:53

Az EU soha nem lesz egységes, és 30 éven belül a nyugati része lángokban áll majd, legalábbis a jelenlegi tendenciák folytatása esetén.

A briteknek rövid távon fájni fog az elszakadás, hosszú távon viszont nyernek vele.

vajdasagi 2018.11.11. 18:18:28

@midnightcoder2: Az EU éppen eléggé egységes. És még egységesebbé fog válni. Sajnos nélkülünk.

bélabátyó 2018.11.11. 19:13:14

Haha, látszik, hogy nem jártál Londonban. Az idióta britek gyűlölik a dolgos lengyeleket meg magyarokat, miközben a volt gyarmatokról számolatlanul jönnek a pakik, indiaiak, afrikaiak, karibiak. Na az lesz szép amikor azok gyújtják fel a várost. Hamár ilyen látomásaid vannak Ny-Európára...

paráznabillegető 2018.11.11. 19:34:00

@midnightcoder2: "...A briteknek rövid távon fájni fog az elszakadás, hosszú távon viszont nyernek vele..."
hát persze, bubu. hosszútávon, az. és ugyan ki látja meg azt a maiak közül, e?
jaj, de okos.
mondjál még.

midnightcoder2 2018.11.11. 19:38:39

@bélabátyó: Szerintem az átlag britnek leginkább ezzel lehet baja, csak ezt kimondani nem PC. De az igazi gond az, ami Afrika irányából várható. Nézz utána mit jósolnak a demográfusok afrikával kapcsolatban 2050-ig, és gondolj bele, hogy mi lesz ha ennek csak a fele megindul.

midnightcoder2 2018.11.11. 19:43:09

@vajdasagi: Semennyire nem egységes. Sem gazdaságilag, sem kulturálisan, sem politikailag. Az észak-német és a dél-olasz kb. két különböző bolygó lakója. És nem is lesz az, egy francia vagy egy német soha nem cserélné az anyanyelvét angolra vagy bármi másra.

midnightcoder2 2018.11.11. 19:44:35

@paráznabillegető: Aki ma 20 éves, az még messze nem lesz nyugdíjas mire az EU-ban katasztrófa lesz.

paráznabillegető 2018.11.11. 20:36:16

@midnightcoder2: lol.
- magyarország is az euban van. rosszat akarsz az országnak? ejnye.
- "kitartás, elvtársak, a nyugat folyamatosan hanyatlik, hamarost össze is omlik." de azért előtte még kérünk tőlük egy kis pénzt... hát nem uzsorára adták a rohadékok!!!

midnightcoder2 2018.11.11. 21:24:06

@paráznabillegető: " magyarország is az euban van. rosszat akarsz az országnak?"

Akar a fene. Én nem örülök ennek, csak megállapítom hogy ez van.

Van egy rakás hosszú távú hatás ami nem annyira az EU-nak kedvez. Itt van mindjárt a demográfia. Persze klassz, hogy a nyugdíjas mérnök helyére odamegy Kunta Kinte az afrikai muzulmán kecskepásztor, csak ez a GDP-nek annyira nem tesz jót, hiába van ugyanannyi ember darabra. A másik gond, hogy úgy 30 éve farokfelvágva vitték az ipart ázsiába, mondván hogy a pénz úgyis a szolgáltatásban van, meg hogy építsünk inkább tudásalapú technológiákat. A gond csak az, hogy ettől a világgazdaság központja szép lassan szintén ázsiába költözik, ami azt jelenti hogy könnyen az onshore lesz az offsohre, és a világ túlfelére már nem annyira érdemes szolgáltatni. Pláne, hogy a tudásalapú társadalmat Waldorf iskolákkal akarjuk felépíteni, míg nálunk a romkocsmák mellett feltaláltuk a romiskolákat, miközben a kicsi ázsiaiak egyre több pénzt tesznek az oktatásba. És akkor még olyan problémákat nem említettem, hogy az afrikai és közel-keleti népességrobbanás nyomása, a globális felmelegedés, a robotizáció és az MI aminek szerintem hosszú távon megint csak a kicsi kínaiak lesznek a nyertesei.

vajdasagi 2018.11.11. 23:31:14

@midnightcoder2: De akkor miért nem a kicsi kínaiaktól rettegsz? Mi ez a fixációd az afrikaiakkal kapcsolatban? Ők nem osztanak és nem szoroznak. Az amcsik fociznak meg a kínaiak. És esetleg mi is, ha egységese, EU-ként lépünk pályára. De az ilyen hülyékkel, mint amilyen te vagy ez nehezen fog menni. Végül a német-francia csapat nélkülünk fog odamenni.

midnightcoder2 2018.11.12. 06:50:37

@vajdasagi: A kicsi kínaiaktól abból a szempontból kellett (volna) félni, hogy ellehetetlenítik az európai ipart. De ez már múlt idő, más kérdés hogy amikor igazán fájni fog az a jövőben lesz. Az afriaiaktól pedig azért mert elvágják a torkodat. Ez viszont jövő idő.

paráznabillegető 2018.11.12. 07:46:51

@midnightcoder2: jövő, az. nagy jós vagy. ez csak mesterséges kormánypropganda, te meg a háztetőkről üvöltve terjeszted.
hogy is hívják az ilyet?

vajdasagi 2018.11.12. 20:07:37

@midnightcoder2: Programozó létedre nagy hülye vagy, hallod-e? Nem az iparban van a jövő, hanem a programozásban. Meg a szolgáltatásokban. Aztán még a tudományos munkában, a felfedezésekben. Azt kell mondjam, hogy a programozók szégyene vagy, ha nem látod, hogy a kínai vetélytárs tesz majd téged munkanélkülivé, és nem az afrikai vágja el a torkodat. De tudod mit: te nem is lehetsz programozó. Azok között ekkora ökör nem létezik.

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) Egészség (16) egészség (92) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) Élet (3) élet (42) életkor (3) életminőség (3) életmód (154) Életmód (19) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) film (36) Film (8) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) földrajz (7) Földrajz (4) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) Fotó (8) fotó (12) fotográfia (4) Fotográfia (3) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) gondolkodom (48) Gondolkodom (7) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) Holokauszt (5) holokauszt (17) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) Irodalom (15) irodalom (150) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klimaváltozás (3) klímaváltozás (28) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) kulturtörténet (11) kultúrtörténet (56) Kultúrtörténet (3) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) rock (68) Rock (38) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) társadalom (185) Társadalom (31) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) Zene (146) zene (31) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása