2018. nov 14.

A kedvességnek természetesnek kellene lennie

írta: Göbölyös N. László
A kedvességnek természetesnek kellene lennie

xvmba413f32-dd2a-11e8-922b-33a252f100b3.jpg

A Le Figaro a „kedvesség napja” alkalmából azokra a mások iránti gesztusokra hívja fel a figyelmet, amelyekről kezdünk elfeledkezni, holott szerepük van a légkör javításában a mindennapi életben és a munkahelyen egyaránt.

Ezt a megállapítást megerősítették a Google kutatói is, akik az Aristoteles-program keretében arra kerestek választ, hogy mi az a tényező, amely a legjobban erősíti a csapatmunkát és kiderült, hogy a munkatársak egymás iránti kedvessége, udvariassága, jóindulata.

A kedvességet gyakran tartják gyengeségnek, a túlzottan udvariasan embert már-már ostobának – írja a lap – holott a latin eredetű „gentilis” szó eredetileg nemességet, jólneveltséget jelent. A kis gesztusok sorába tartozik, hogy fogjuk az ajtót, ha mögöttünk jön valaki, ugyanez vonatkozik a liftajtóra is, a lift használata után azonban meggyőződünk arról, hogy becsuktuk. Egy régebbi Larousse-kiadás egy egész fejezetet szentel a liftben gyakorolható kedvességnek. Köztük van az a feledésbe menő is, hogy köszönünk belépéskor a már bent lévőknek.

Apropó, köszönés: rohanó tempójú napjainkban kiveszni látszik a divatból valami megköszönése, legyen az információ, vagy szolgáltatás.

Nagy sietségünkben – az idő drága alapon – kínosabb helyzetekben is elhanyagoljuk a kedvességet. Például abban, hogy végighallgassuk beszélgető partnerünket. Pedig azt már gyerekkorban is megtanulhattuk, hogy a legnagyobb udvariatlanság közbevágni valaki mondandójába. Ez nem etikett kérdése. Azt juttatjuk kifejezésre, hogy ilyen-olyan okokból nem érdekel bennünket, amit a másik közölni akar velünk. Ennek a nem-kedvességnek egy súlyosabb formája, ha valaki a másik „hallgatása” közben ír vagy olvas.

A kedvességnek sok egyéb példáját is fel lehetne sorolni. Oyanokat, amelyeket maga mulaszt el, vagy mások mulasztanak el vele szemben. A kedvesség pozitív hatásáról, elmulasztásának negatív hatásáról azonban mindenki meggyőződhet. Ezek a tapasztalatoknak kellene vezérelniük bennünket – vonja le a tanulságot a Le Figaro.

 

Szólj hozzá

társadalom életmód kedvesség