2018. nov 18.

Csikkszedő kampány francia módra

írta: Göbölyös N. László
Csikkszedő kampány francia módra

Brune Poirson, a francia ökológiai átmenet államtitkára, fel akarja hívni a dohányosok figyelmét is arra, hogy az eldobott csikkek milyen környezetszennyezést okoznak.

Egy videoklipet készítettek Jim Carrey, Baron Noir részvételével és olyan hollywoodi sztárok parodizált filmbejátszásaival, mint John Travolta, Leonardo Di Caprio, Lee van Cleef  és Sharon Stone, hogy elítéljék  az immár mindennapivá vált eldobó mozdulatot. „Felszeded azt a csikket, vagy kénytelen leszek a cipőm orrára szegezni, és azzal rúglak seggbe” – hangzik a gyengéd figyelmeztetés.

„A mozi az elmúlt évtizedekben olyan társadalmat tükrözött, amely elfogadta, banalizálta, felmentette azt, aki a csikket a földre dobta. A videó terjesztése a közösségi hálókon keresztül fog történni.

Párizsban és a nagyobb vidéki városokban hamutartóval és cigaretta-eloltóval felszerelt szemétládákat tettek ki.

Franciaországban évente 30 milliárd csikk keletkezik. Ezeknek 40%-a földön köt ki. Az államtitkárság már júniusban tudatosította, hogy az összeszedésük, kiválogatásuk mennyibe kerül az adófizetőknek. Úgy vélik, hogy ideje, hogy a dohányipar is kivegye a részét e teherviselésben. Amennyiben a gyártók nem fogadják el a „csikk-adót”, az ilyen típusú szennyezés elleni harc finanszírozásában kell részt venniük – nyilatkozta Poirson.

bruno-poirson-sera-a-saint-martin-de-seignanx-et-capbreton-mercredi.jpg

Szólj hozzá

dohányzás környezetvédelem urbanizáció Franciaország