2018. nov 25.

Mikiegér 90 éve

írta: Göbölyös N. László
Mikiegér  90 éve

maxresdefault_4.jpg

1928. november 18 filmtörténeti évforduló. Ekkor született meg a Steamboat Williel című rajzfilmben az első híres animációs figura, Mickey Mouse, azaz Mikiegér.

E jeles nap 90. évfordulóján különleges ajándékot kaptak rajongói. Megtaláltak egy elveszettnek hitt korai filmet, amely része volt egy hét filmből álló sorozatnak. Ennek főszereplője volt Oswald, a szerencsés nyúl, Mikiegér előde. És ez az epizód, amelynek cím Neck ’n’ Neck volt, több mint 70 évig Japánban rejtőzködött.

A most 84 éves Vatanabe Jaszusi rajzfilmtörténész még főiskolás volt, amikor Oszakában megvásárolta a film 16 mm-es kópiáját egy játékboltban, de csak nemrég tudta meg, hogy milyen kincs van a birtokában, amiért  annak idején mai értéken alig 3 és fél eurót fizetett érte. Tavaly jutott hozzá ugyanis David Bossert, a Disney volt rajzolójának az elveszett animációs filmekről írt könyvéhez, és kópiájának hitelességét maga a szerző igazolta. Vatanabe a mai napig nagy Disney-rajongó, így azt nem akármilyen büszkeség tölthette el, hogy a nagy felfedezéshez ily módon hozzájárulhatott.

Oswaldot Walt Disney és munkatársa, Ub Iwerks alkotta meg 1927-ben. A nyúl történetei 1928-ig folytatódtak a Universal forgalmazásában. A siker lehetővé tette a stúdiónak, hogy terjeszkedjen, Disney azonban elvesztette a figurához kapcsolódó jogokat, miután Charles Mintz producerrel összevesztek, és ez utóbbi, Disney-t kijátszva átvitte Oswaldot a Universalhoz. Pótlására született meg Mikiegér, akinek ihletője egy Disney irodájába beszökött szelíd egérke volt. A legendás rajzfilmrendező először Mortimernek nevezte el, de felesége, Lillian javaslatáról Mickey lett a végleges neve.

A vidám, piros rövidnadrágos, jószándékú, ám kétbalkezes egér - még fekete-fehérben - a Steamboat Willie-ben debütált ügyefogyott matrózként a nagyközönség előtt. De valójában nem ez volt az első Mikiegér-rajzfilm, hanem az év májusában megjelent a Charles Lindbergh óceán-repülésétől ihletett Plane Crazy, amelyben már örök szerelme Minnie is megjelent, de némafilmként még nem aratott sikert, és csak egy év múlva vették elé, immár zenei aláfestéssel. Akkor még senki sem gondolta volna, hogy az animációs filmtörténet egyik leghíresebb figurája lesz belőle, egyben világszerte kedvelt képregényhős a Disney-művek jelképe is. Olaszországban annyira szerették, hogy a Fiat cég 1934-ben Mikiegér olasz nevét, a Topolinót adta első 500-as kisautójának. Ő nyitotta meg a klasszikus emberszabású Disney-állatfigurák sorát Donald kacsától a 101 kiskutya dalmata-seregletéig.

A születésnap alkalmából kiállítás nyílt New York-ban Walt Disney  archívumából az 1928-as első vázlatoktól az egér karrierjének legfontosabb pillanataival a Steamboat Willie-től az 1940-ben készült Fantáziáig, amely Mikiegér bűvészinas szerepében jeleskedik.

 

 

 

 

Szólj hozzá

mozi rajzfilm USA Walt Disney Mikiegér