2018. nov 26.

A Pando napjai meg vannak számlálva?

írta: Göbölyös N. László
A Pando napjai meg vannak számlálva?

aspen-trees.jpg

A Föld legősibb fái között tartják számon az amerikai Utah állambeli nyárfaligetet, a Pandót, amelynek gyökérzetét 80 ezer évesre becsülik. Az állam egyetemének kutatói szerint azonban ezt a történelem előtti élővilágot a pusztulás fenyegeti.

Tanulmányozásuk középpontjában a legutóbbi 72 év állt. A fákat és a róluk készült légi felvételeket elemezték.  Megállapították, hogy 30-40 év óta már nem képesek regenerálódni. Ennek fő okozói a klímaváltozás, az erdőtüzek, az állatok, amelyek megeszik a magokat és a gyökereket, és ezzel meggyorsítják a Pando halálát a Fishlake nemzeti park 43 hektáros területén.

Véleményük szerint megfelelő megőrző programokkal meg lehetne volna óvni az erdőt és elkerülni azt is, hogy az állatok gátolják a növekedését. A legkártékonyabb állat a nyárfaerdő számára a szarvas, amely a farkasok és a medvék irtása miatt elszaporodott.

Az erdőnek időre és nyugalomra van szüksége, hogy erősödjön,  Ezért olyan rendszerek bevezetését javasolják, amelyek távol tartják az állatokat, akár kerítéssel, akár kilövéssel való ritkításukkal. Ugyanakkor nem hallgatják el, hogy a károk jelentős részét az emberek okozzák, az útépítésekkel, házakkal, táborokkal.

A Pandót „rengő erdőnek” is nevezik, mivel fényes sárga levelei ősszel halk hangon rezegni kezdenek. Ez a hang ma segélykiáltásnak hangzik – vélik a kutatók.

 

Szólj hozzá

természetvédelem fák USA Pando