2018. nov 27.

Hímek nélküli világ

írta: Göbölyös N. László
Hímek nélküli világ

termites-stock.jpg

A hímek szerepe egyes állati közösségekben már, úgy tűnik, nem fontos. Vannak olyanok, amelyikben csak nőstények élnek és a reprodukció mégis folytatódik.

A sydney egyetem kutatói a termeszeket vizsgálták és glyptomtermes nakajimai Japánban élő fajta 10 közösségéből 6-ban csak nőstényeket találtak. Még azt is ellenőrizték, hogy a királynő nem raktározott-e el korábban spermát és tojások nincsenek-e megtermékenyítve.

Megállapították, hogy ennek ellenére nincs lényeges különbség a vegyes közösségek és a hím nélküli közösségek között a kikelt tojások arányait illetően.

Ez arra mutat – magyarázzák a kutatók – hogy a hímek nem játszanak alapvető szerepet az állati társadalom fennmaradásában. Lehet, hogy ami a termeszeknél történt, az egy alkalmazkodási folyamat, hisz a hímek régebben náluk is nélkülözhetetlenek voltak. Azt is megfigyelték ugyanis, hogy a vegyes közösségekben is előfordul, hogy nem megtermékenyített tojásokból kikelnek termeszek.

A hím nélküli reprodukcióban nagy fejlődési lehetőségek vannak a kutatók szerint, mert segíti a különböző környezetekhez való alkalmazkodást. Azonos környezeti feltételek mellett az aszexuálisok kétszer olyan gyorsan szaporodnak, mint a vegyesek, mivel a nőstények elegendők a reprodukcióhoz és a gyorsabb növekedés segíti a közösséget az új körülmények közötti konszolidációban.

 

Szólj hozzá

tudomány biológia nemek termeszek