2018. dec 02.

A Déli-sark alatt elveszett kontinensek rejtőznek

írta: Göbölyös N. László
A Déli-sark alatt elveszett kontinensek rejtőznek

goce_map_of_antarctica_on_bedrock_topography_png_838x0_q80.png

A 2013 óta a Föld gravitációját mérő  európai GOCE műhold felvételei szerint egész kontinensek maradványait rejtheti az Antarktisz jégtakarója.

Három olyan töredékről van szó, amelyek egykor Afrikához, Ausztráliához és Indiához tartoztak.  Lehetnek 1 milliárd – 500 millió évesek. A kieli egyetem és a British Antarctic Survey kutató fedezték fel őket a Goce segítségével.

A műhold kb. 80 km-es felbontásban mérte a gravitációt és a kutatók ezeket a méréseket vetették össze a szeizmikus hullámok terjedésével, ami lehetővé tette a kontinentális lemezek  3D-s térképeinek összeállítását és ez bepillantást enged a Föld, különösen a Déli-sark mélyébe.

„A Déli-sark keleti része alatt elveszett kontinensek töredékei láthatók. Ezek egységes egészet alkottak 160 millió évvel ezelőttig” – magyarázták a kutatók.

Az is kiderült, hogy a Déli-sark kérge vékonyabb nyugaton, mint a keleti felén. 20-35 km vastagságú, a keleti 40-60 km-ével szemben. A töredékek, az úgynevezett „kratonok” között a legrégibb az, amely kapcsolódok a Mawson-kratonhoz, amely a múltban Dél-Ausztrália része volt, valamint az, amely a Maud Királynő Földje alatt van. A két töredéket a Gamburcev-hegylánc választja el egymástól a jég alatt. Nem világos viszont a harmadik töredék eredete, amely a Weddel-tenger és a déli pólus között látható.

A kutatók úgy gondolják, hogy ez a felfedezés ismereteket adhat arról, hogy a Déli-sark kontinentális struktúrája hogyan befolyásolta a jégtakarók alakítását és hogyan reagál majd a jég eltűnésére.

 

Szólj hozzá

műhold kontinensek Antarktisz Geológia