2018. dec 08.

Algoritmus választja ki a tökéletes bébiszittert?

írta: Göbölyös N. László
Algoritmus választja ki a tökéletes bébiszittert?

how-to-become-everyones-favorite-babysitter-featured.jpg

Lehet, hogy az életrajzok, a referenciák kimennek a divatból? – kérdezi a La Repubblica, mivel a Predictim kaliforniai start-up azt ígéri a szülőknek, hogy egy algoritmus ki tudja választani a legmegfelelőbb gyermekőrzőt. 

A mesterséges intelligencia a Facebookon, a Twitteren, az Instagramon megjelenő posztok alapján azonosítja azokat, akiket kizár, ha vélhetően drogfüggő, agresszív vagy más veszélyes negatív tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek felelőtlenségre utalnak.

Az algoritmus nyelvelemzésre, arcfelismerésre is be van programozva.

A Predictim szolgálatainak igénybe vételére  az érdeklődők 25 dollárért kapnak lehetőséget. Ezért megkapják egy bébiszitter e-mail címét, és a beleegyezést a közösségi médiában lévő oldalaiba való betekintésre.

A módszerrel kapcsolatban azonban kétségek is felmerülnek. A Washington Post közöl néhány esetet, amelyeket nem szabad alábecsülni. Igaz, hogy a cég azt ígéri, hogy távol tartja a gyerekektől a potenciálisan veszélyes embereket, az azonban nem világos, hogy pontosan milyen paraméterek alapján döntenek, és hogy mennyire veszik figyelembe egy-egy poszt megszületésének körülményeit, egy-egy mondat szövegkörnyezetét. Egy így összeállított téves jellemzés egy ember egész pályáját alááshatja.  A Predictim – mondják a bírálók- annak a tendenciának a kifejezője, amely a számítógépre akarja átruházni az emberek kiválasztásának, értékelésének feladatát.

 

 

Szólj hozzá