2018. dec 13.

Einstein és Isten

írta: Göbölyös N. László
Einstein és Isten

einstein.jpg

Albert Einstein kézzel írt, Istenről írt másfél oldalas levele 2,4 millió dollárért kelt el a Christie’s árverésén. Az összeg jóval túlhaladta a szakértők 1,5 milliós becslését.  Ugyanakkor az előző héten a relativitás elméletének atyja bibliája nem talált vevőre.

„Az Isten szó számomra nem jelent más, mint az emberi gyengeség kifejezését, a Biblia pedig a tiszteletre méltó, de inkább primitív legendák gyűjteménye” – írta 1954-ben, halála előtt egy évvel Einstein.

A levelet a nagy fizikus-gondolkodó  Eric Gutkind német filozófusnak írta, akinek akkoriban jelent meg a Válaszd az életet – Bibliai felhívás a lázadásra című könyve, amely vélhetően nem tetszett Einsteinnek.

A levélben a tudós kemény szavakkal fogalmaz Istenről, a Bibliáról, de a judaizmusról is, ezeknek alapján ateistának tartották, bár ő ezt elutasította. A zsidó vallást úgy írta le, mint a többit, „a leggyermekibb babonák megtestesülését”. „A zsidó nép, amelyhez tartozom, és amelynek mentalitásával mély affinitást érzek, nem rendelkezik más kvalitásokkal, nem jobb, mint a többi nép” – írta.

Walter Isaacson, egy 2008-ban megjelent Einstein-életrajz szerzője figyelmeztetett: senkinek sem lenne szabad egyetlen levélre alapoznia kétségeit Einsteinnek egy felsőbb teremtőben való hitéről. Einstein nem volt ateista, de nem hitt olyan Istenben, aki kiválogatja kedvenceit.”

A levél 2008-ig a Gutkind-család birtokában volt.

2002-ben a tudósnak Franklin D. Roosevelthez írt üzenetét 2,1 millió dollárért árverezték el. Ebben Einstein az atombomba-gyártás veszélyeire figyelmeztette az amerikai elnököt.

Szólj hozzá

árverés tudomány hit Albert Einstein