2018. dec 22.

Kell-e mindig tökéletességre törekedni?

írta: Göbölyös N. László
Kell-e mindig tökéletességre törekedni?

selfhelp.jpg

Törvényszerű, hogy minden túlhajtott áramlat, tendencia előbb-utóbb elindítson egy ellentendenciát.

Úgy tűnik, ez történik most, amikor az önmegvalósítás, az öntökéletesítés már annyira önmaga paródiájává kezd válni – írja a Le Figaro, amely felsorolja, hogy az utóbbi időben milyen művek jelentek meg a tendencia visszafordítása érdekében.

A lap megszólaltat pszichológusokat is, akik szerint az elérhetetlen tökéletességi modellek frusztrációt okoznak, mert azt az érzetet keltik, hogy az emberben valami hiba van. Az állandó javítási kényszer torzító tükörképet mutat és a „self-help” függők a perfekcionizmus rabjává válnak.

A tökéletességre való törekvés fontosságát hirdető könyvek 11 milliárdos évi forgalmat hoznak és a hívek 80%-a másfél évente vásárol újabb, tanácsokkal teli olvasmányt.

Az ellentendencia pszichológusai azt ajánlják, hogy fogadjuk el magunkat olyannak, amilyenek vagyunk, koncentráljunk inkább az értékeinkre, ápoljuk önbizalmunkat. Valós vagy képzelt hibáink nem mérgeznek bennünket annyira, mint vágyaink, amelyeket elérhetetlenné fokoz egy olyan társadalom, amely arról álmodik, hogy minden fájdalmat, kellemetlenséget eltöröl. A józan törekvéseknek, természetesen meg kell maradniuk, de ezeknél is meg kell válogatni, hogy melyiknek adunk prioritást.

Az ellentendencia sikeresen indult, vannak már eredményei, pozitív hatásai. Erről tanúskodik például egy többgyermekes anya vallomása: „Megértettem, hogy gyermekeimnek nem tökéletes anyára, hanem nyugodt, kiegyensúlyozott szülőre van szükségük.”

 

Szólj hozzá

trendek függőség tökéletes tendenciák