2019. jan 04.

Mit jelzünk a szempilla-mozgással?

írta: Göbölyös N. László
Mit jelzünk a szempilla-mozgással?

come-far-crescere-velocemente-le-ciglia_800_resize.jpg

A tudomány szerint naponta legalább 13 ezerszer pislogunk. Ennyire nincs szükség a szemgolyó megnedvesítéséhez. Akkor miért tesszük, mire szolgál?

A csecsemő ritkán teszi, inkább lehunyja a szemét, amikor álmos. Felnőtté válva azonban gyakorivá válik és a kutatók megfigyelték, hogy beszélgetések során alkalmazzuk a legsűrűbben, tehát akaratlanul kommunikációs eszközzé válik.

Tudományos kísérletekkel mutatták ki, hogy szempilla-rebegtetéssel fejezzük ki, pl. ha beszélgetőpartnerünk szavait nem értjük világosan, ha kérdeznek tőlünk valamit és nem tudunk vagy habozunk válaszolni rá. Ha kissé hosszabban tart a szemhéj összecsukódása, azt jelentheti, hogy értettük, de azt is, hogy elegünk van vagy nem érdekel a beszélgetés témája.

A szemhéj-mozgatás végülis egy nem verbális üzenet, hasonló a mosolyhoz, a fejmozgatáshoz, a homokráncoláshoz és sok más jelhez, amelyeket állandóan kiadunk, anélkül, hogy tudatában lennénk a beszélgetések során. Nem is szólva arról, amikor szemhéj-, és szempilla-játék a csábítás eszközévé válik…

Szólj hozzá

kommunikáció tudomány biológia szempilla