2019. jan 06.

A történelem előtti cápákat egy szupernova irtotta ki

írta: Göbölyös N. László
A történelem előtti cápákat egy szupernova irtotta ki

211336506-9b8a545d-d6ae-4d19-a2f7-8d401c07593c.jpg

Az Astrobiology-ban jelent meg egy tanulmány, amely összefüggésbe hozza a megalodonok ékipusztulását egy szupernova felrobbanásával, aminek következtében halálos mennyiségű müon került a levegőbe.

A katasztrófa a kansasi egyetem csillagászai szerint kb 2,6 millió évvel ezelőtt, a pleisztocén korszakban történt, hozzávetőleg 160 fényévre tőlünk. A robbanás „ujjlenyomatokat” hagyott az óceán mélyén vas-60 izotóp formájában.

Bár a Föld túl messze volt ahhoz, hogy ettől megsemmisüljön, a radioaktivitás 100 ezer évig is hathatott.

A kutatók ebből arra következtetnek, hogy a megalodonok, a történelem előtti óriás cápák túl sokáig ki voltak téve a műonok hatásának. Ezeket a kozmikus sugárzás és a földi atmoszféra kölcsönhatása által generált nagyobb tömegű és energiájú elektron-részecskéket kis dózisban jól tolerálja az élet minden formája, ezúttal azonban hatásuk halálosan erős volt. Mutációkat és rákot okoztak a nagy testű tengeri állatoknál.

A víz védelmet nyújt a sugárzás ellen, de a müonok ellen nem, mert be tudnak hatolni abba a mélységbe, ahol az állatok élnek – mondják a kutatók.

Mivel azonban a pleisztocén korban sok egyéb rendkívüli dolog történt – szupernova-robbanás, a földi mágneses sarkok megfordulása, a klíma-lehűlés folyamata és ezek kölcsönhatásban voltak, még sokat kell kutatni ahhoz, hogy minden kétséget kizáróan meg lehessen állapítani, melyik okoza a megalodonok kipusztulását.

Szólj hozzá

őstörténet szupernova pleisztocén őscápák