2019. jan 07.

Letargikusan működik az agy a Déli-sarkon

írta: Göbölyös N. László
Letargikusan működik az agy a Déli-sarkon

155609418-0f00d94f-972a-4ce9-9bf6-1745de48c527.jpg

Annak a pszichéje, aki hosszú ideig zord környezetben él, mint például a kutatók télen a Déli-sarkon él, energia-takarékosságból letargikus állapotba kerül.

A manchesteri egyetem kutatói vizsgálták azoknak az embereknek a viselkedését, akik a Déli-sarkon dolgoznak, és megváltozott tudatállapotot tapasztaltak náluk. Csökkentek például azok a védekező mechanizmusok, amelyek pszichológiai stressz kezelésére hivatottak, holott ezekre ilyen nehéz időkben inkább nagyobb szükség lenne.

A kutatók az ellentmondást azzal magyarázták, hogy a pszichológiai letargiával az agy energiát takarít meg, tudván, hogy a nehéz helyzet nem állandó, elmúlik a tavasz eljövetelével. Ez olyasmi, mint a pszichológiai hibernáció. Ha a jelen helyzet irányíthatatlan, az ember agya tartalékolja energiáit a jövő jobb körülményeire.

A vizsgált 27 sarkkutatónál ez a letargikus állapot különösen az alvás minőségében, általános érzelmi közömbösségben nyilvánult meg.

Ezt a jelenséget már korábban megfigyelték azoknál is, akik a Marson való hosszú tartózkodás szimulációiban vettek részt.

A felfedezés segíthet új pszichológiai stratégiák kidolgozásában azok számára, akiknek extrém körülmények között elszigetelten kell élniük.

Szólj hozzá

pszichológia orvostudomány agyműködés Déli-sark Nagy-Britannia