2019. jan 08.

Édes univerzum

írta: Göbölyös N. László
Édes univerzum

planetary-dust-disk_new-solar-system.jpg

A NASA egyik laboratóriumában létrehozták a világegyetem körülményeit. Egy kapszulába vegyítették a vizet, a metanolt és az alumíniumot, mínusz 262 fokra hűtötték, majd az egészet ibolyántúli sugarakkal bombázták, szimulálva ezzel az űrbéli sugárzást. A művelet eredményeként cukor jött létre, azaz a cukor különböző típusai, köztük a C5H1004, amely a legjobban érint bennünket, mivel a DNS-ünk egy része ebből áll. A rövidítésben a D jelentése „deoxiribóz”.

A NASA kutatói gyakorlatilag azt mutatták ki, hogy az űrben megvannak a feltételek az élet kialakulásához.

2016-ban egy francia kutató csoport már hasonló eljárással kimutatta a riborium jelenlétét az űrben, és ismeretes, hogy a meteoritok és az üstökösök aminosavak hordozói. A NASA meteoritokban talált olyan anyagokat, amelyek részei a mi genetikai felépítésünknek is.

Lehet, hogy éppen ezek a Földbe csapódó meteoritok ültették el azokat a „magvakat”, amelyek létrehozták mindazt a biológiai életet, amely körülvesz bennünket és mivel nem foglalunk el különleges helyet a világegyetemben, lehet, hogy ugyanez ment végbe az univerzum galaxisaiban és milliárdnyi más világ született.

„Két évtizede foglalkoztak bennünket, hogy a kémia, amelyet az űrben talélunk, képes-e az élethez szükséges anyagokat felépíteni. Most kiderült, hogy nincs egyetlen olyan molekula sem, amelyet ne tudna megteremteni. A világegyetem egy nagy lombik, amely rendelkezésünkre áll” – jelentette ki Scott Sandford, a kutatás vezetője.

 

Szólj hozzá

űrkutatás univerzum földi élet DNS NASA