2019. jan 12.

Mi történik a Tejút közepén?

írta: Göbölyös N. László
Mi történik a Tejút közepén?

image_1405_1e-sagittarius-a.jpg

Képzeljünk el a Nap helyén egy üres helyet. Egy üres glóbuszt, amely elér a Merkúr pályájának közepéig és olyan masszív, mint 4 millió Nap. Ez a hatalmas sötétség uralkodik a Tejút közepén – írja a Le Nouvel Observateur.

Ez a Sagittarius A-nak elnevezett sötét lyuk aktív vonzása hat a körülötte lévő csillagokra. És azokkal a gázokkal, csillagközi porokkal, aszteroidákkal, csillagokkal táplálkozik, amelyek közel kerülnek hozzá.

Mindaz, amit elnyel, elveszett, eltűnik a horizont, a képzeletbeli vonal mögött, ahol a fizikai törvényei kevéssé érvényesülnek. Gravitációja olyan intenzív, hogy úgy meggörbíti a téridőt, hogy a fény, amelynek pedig nincs tömege, foglyul esik egy végtelen forgásban.

Számtalan szimulációt végeztek a csillagászati antennák által összegyűjtött adatok alapján. Meg tudták figyelni a fekete lyuk hatásait, egyes csillagok pályáját körülötte, és azok felgyorsulását. Október végén a dél-európai ESO obszervatórium csillagászai pontosabban tudták megfigyelni a  Sagittarius A-t körülvevő anyagokat, azokat a gázfelhőket, amelyeknek sebessége elérte a fénysebesség 30%-át.

Ma a tudósok egy nemzetközi együttműködés, az Event Horizon Telescope keretében remélik, hogy sikerül közvetlen képet kapniuk erről a horizontról. A feladat nem könnyű, a lyuk 26 ezer fényévre van tőlünk. Alig látszik, a horizont közelségéből csak a maiaknál sokkal nagyobb teleszkóppal lehetne tisztább részleteket nyerni. Ez a mai technológiával még nem építhető meg.

Az Event Horizon Telescope ezt a problémát úgy oldotta meg, hogy összekötötte a világ obszervatóriumaiban működő eszközöket egy bolygó méretű nagy virtuális teleszkópba. Szinkronizált megfigyelésekkel talán eredményre lehet jutni. Az új adatok néhány hónapon belül megszerezhetők és segítik majd a világegyetem mélyebb megismerését.

Szólj hozzá

tudomány csillagászat fekete lyuk Tejút