2019. jan 14.

Karácsonyi fegyverszünet

írta: Göbölyös N. László
Karácsonyi fegyverszünet

1546520924024_jpg--vino_italiano_e_caffe_sul_fronte_del_piavel_incredibile_tregua_del_capodanno_1917.jpg

1917 Karácsonya Venetóban. A Piave folyó két oldalán brit és osztrák katonák álltak egymással szemben.  Az egyik fél sem akart harcolni. A hihetetlen történetet a Sunday Times ismertette.

Az angolok támadásra készültek, megpróbáltak keresztül menni a rossz állapotban lévő hídon, amikor észrevették, hogy az osztrákok leszedték azokat a pallókat, amelyeket a tölcsérekre raktak, hogy könnyebb terepet biztosítsanak maguknak a támadáshoz, és megtorpantak.

Az osztrák-magyar Monarchia katonái a géppuskák mögött álltak és mosolyogtak. Nem akartak harcolni. Borral kínálták az ellenséget, amit a meglepetésből magukhoz térve a britek forró kávéval viszonoztak.

Hasonló eset megtörtént már 1914-ben az angol és német katonákkal a franciaországi Ypres-nél, csak ők még egy futballmeccset is vívtak egymással.

A piavei történetet, amely eddig ismeretlen volt, részletesen rekonstruálta Matt Rudd, Harry Christmas, az első világháborút túlélő katona elbeszélése  alapján. Christmas a különös fegyverszünetről Alfred Peacock történésszel beszélt, aki regisztrálta, de soha nem publikálta. Az interjúról készült szalagokat azonban egy New York-i archívumban helyezte el.

A szalagokat decemberben találta meg Eleanor Whitehead kutató a Sunday Times újságírójával közösen. Christmas tizedes, aki alig volt 16 éves, amikor bevonult, elmondta, hogy az osztrákok ugyanúgy nem akartak harcolni, mint ők. Ezt az is nyilvánvalóvá tette, hogy a harci cselekmények szünete eltartott egészen 1918 márciusáig.  Voltak közben koccintások, lövészárok-látogatások. „Abban a négy hónapban összesen két sebesültünk volt, azok is véletlen balesetből” – mesélte az egykori tizedes.  A veszteségek hiánya azonban felkeltette az angol vezérkar gyanúját és a fiúkat átvezényelték Franciaországba. Ott olyan véres harcok folytak, hogy az ezred 648 katonájából mindössze 46-an tértek haza épségben Angliába.

Harry Christmas rendőr lett. A piavei tűzszünet történetét nem adta tovább fiának, aki csak most, 81 éves korában értesült róla.

Szólj hozzá

történelem Nagy-Britannia Osztrák-Magyar Monarchia Piave I.világháború