2019. jan 15.

Időzített klímabomba a Csendes-óceánban

írta: Göbölyös N. László
Időzített klímabomba a Csendes-óceánban

bigstock-ocean-blue-wave-in-ocean-brea-238151254-1.jpg

A Csendes-óceánban még megvannak a nyomai annak a kis jégkorszaknak, amely több mint 600 évvel ezelőtt sújtotta bolygónkat. Egy hidegvíz-réteg még képes egyengetni az óceán hőmérsékletét. Ennek felmelegedése katasztrofális lehet – írja a Le Figaro.

A Massachusetts-i Oceanográfiai Intézer és a Harvard egyetem kutatói végeztek méréseket arról, hogy milyen hatása van ennek a vízrétegnek.

Ezer évvel ezelőtt az északi féltekén felmelegedési korszak következett be, amely azonban nem érte el a mai hőmérsékletet. Ezután kezdődött egy globális lehűlés a 13. században, amelynek során elszaporodtak a jéghegyek az óceánokban. Az okán még ma is vitatkoznak, de a legvalószínűbb feltételezés, hogy egy indonéziai vulkán kitörése volt.

A kutatók most kimutatták, hogy a Csendes-óceánban ez a hideg réteg még mot is létezik és sokáig mérsékelheti a hőmérsékletet. Ugyanakkor az  Atlanti-óceánban már eltűnt, mert a Golf-áramlat felmelegítette.

A tudósok úgy gondolják, hogy a Csendes-óceán hidegvíz-tartaléka is előbb-utóbb erre a sorsra jut. Hatóereje már ma sem olyan, mint régen.

 

Szólj hozzá

környezetvédelem klímaváltozás geológia óceánok