2019. jan 18.

Megmentésre vár Sciesopoli, a zsidó árvák menedéke

írta: Göbölyös N. László
Megmentésre vár Sciesopoli, a zsidó árvák menedéke

220-u204379026714p--650x485_ilsole24ore-web.jpg

A Bergamo mellett Selvinóban a II.világháború idején működött a Sciesopoli, amelyet a fasiszta rezsim legszebb táborának tartották. Melegvizes uszodája volt egy 17 ezer négyzetméteres parkban, a gyerekek fehér ágyakban aludtak, volt mozi, és mindenféle játék.

A háború után a Zsidó Hadosztály, amely a brit hadsereg kötelékében harcolt, átfésülte Kelet-Európát és összegyűjtötte az erdőkben, romok között bujkáló, a koncentrációs táborokat túlélő gyerekeket.

A lesoványodott, rossz egészségi állapotban lévő gyerekeket Olaszország fogadta be és Ferruccio Parrinak, a partizánvezérből lett miniszterelnöknek döntése nyomán a Sciesopoliban helyezték el őket. A kicsik, ha nem is tudták elfeledni az átélt borzalmakat, lassan erőre kaptak. Ellátásukban nagy szerepe volt az amerikai segélyszállítmányoknak. A ház vezetését Moshe Zeirire, a Zsidó Brigád egyik tisztjére bízták, aki a lengyelországi cionista mozgalom tagjaként már korábban letelepedett Palesztinában és részt vett egy kibuc alapításában is. Feleségével, Yehudittal vették gondjaikba a megmentetteket, akik számára egyfajta "gyermekköztársaságot" hoztak létre. 

282-u204379026714p--650x485_ilsole24ore-web.jpg

Nyolcszáz gyerek volt összesen a tábor lakója. 1948-ban találtak igazi hazára az újonnan született Izrael államban, ahol gyökeret vertek, családot alapítottak. 2015-ben, a felszabadulás 70. évfordulóján többen visszalátogattak Selvinóba és szép emlékek helyszínén csak egy romosodó házat találtak.  A túlélők között volt a csehszlovákiai születésű Jeudith Sole, a lengyelországi Malka Wolfowski, az oroszországi Ascher Liebermann, vagy a litvániai Avivit Kissin.  

783153.jpg

A gyerekek távozása után a milánói önkormányzat más szerencsétlen sorsú gyerekeket helyezett el benne, de a 90-es években árverésre került. Egy nápolyi vállalkozó tervezett a helyére szállodát építeni, de a terv nem valósult meg.

A Jad Vasem az Emlékezet Helyének nyilvánította. Selvino polgármestere egy kis múzeumot akar a faluban állítani ennek a fontos történetnek. A falubeliek a házat szeretnék felújítani, ehhez kérnek támogatást felhívásukban, hogy ne halványuljon el az emlékezet.

sciesopoli-1.jpg

 

Szólj hozzá

holokauszt II.világháború Olaszország zsidómentők