2019. jan 21.

Hogyan segítsünk a depressziósokon?

írta: Göbölyös N. László
Hogyan segítsünk a depressziósokon?

dblwpavxuau82ce.jpg

A környezet szeretete, törődése sokat segít azon, aki depresszióban szenved.

A depresszió sokféle módon megnyilvánulhat. Lehet szomorúság, nagyfokú érzékenység, feleslegesség érzete, étvágytalanság, alvászavar, ingerlékenység, apátia. Váratlanul tör rá az emberre és nehéz uralkodni rajta.

Miután minden tizedik ember szenved depresszióban, szinte mindenkinek van egy ilyen problémákkal küzdő a környezetében.

A Huffington Post ad tanácsokat arra vonatkozólag, hogy mit a legjobb ilyenkor tenni.

1.Vannak olyan időszakok, amikor az egyszerű jelenlét számít a legjobban, ilyenkor nem is szabad megoldásokat javasolni. A depressziós érezni fogja az empátiát és emlékezni is fog rá

2.Lehet segíteni neki az olyan házimunkákban, amelyekhez a depressziós az adott pillanatban nem érez erőt. Ha a közösen végzett munka lefoglalja, úgy érezheti, hogy nem kell beszélnie önmagáról, a bajairól.

3.Nem szabad megkérdezni, hogy miben segíthetünk, inkább javasolni kell egy konkrét dolgot, mert a depressziós ember nem tudja, nincs ereje meghatározni, kiválasztani azt, amire valójában szüksége van.

4.A hozzátartozónak sok türelemre van szüksége. Meg kell értenie, hogy a segítségre szoruló ember maga is próbál kilábalni a betegségből, de ez hosszú, sok erőfeszítést igénylő feladat számára és ehhez a legjobb énünket kell neki mutatnunk.

5.A hozzátartozó vagy a barát próbálkozhat kis üzenetek küldésével, amellyel jelzi, hogy gondol az átmenetileg életunt személyre. lehet, hogy választ kap rá, lehet, hogy nem, ez mégis jelent egy kis fényt annak, aki a gödör mélyén érzi magát.

6.A depresszió sokszor arrogancia formájában is megnyilvánul. Az illető ilyenkor úgy érzi, hogy nem tartozik senkinek semmivel. Viselkedését nem szabad személyes sértésnek venni. Segítségre valójában tovább is szüksége van és tudat alatt igénye is van rá.

7.Azokban a pillanatokban, amikor feleslegesnek érzi magát, emlékeztetni kell arra, hogy milyen feladatok teljesítésére volt képes, milyen jó munkát végzett.

8.Értessük meg vele, hogy mindenkinek jogában áll időnként nem jól érezni magát. Nem az ő hibája, hisz a depresszió betegség, de nem súlyos, felül lehet rajta kerekedni.

9.A tapasztalatok azt mutatják, hogy a beteg megkönnyebbül, ha úgy érzi, mellette van valaki, szeretik. Van valaki, aki fogja a kezét, megsimogatja. Nem is kell beszélnie. A szeretet ebben az esetben is csodákra képes.

10.A kis ajándékok, virág, csokoládé mindig hatással van. A virágok szépek, derűt árasztanak, a csokoládé pedig finom, még egy depresszióst is jókedvre tudja deríteni.

 

Szólj hozzá

depresszió egészség pszichológia környezet