2019. jan 23.

Veszélyes-e a bolygóra a biotáplálkozás?

írta: Göbölyös N. László
Veszélyes-e a bolygóra a  biotáplálkozás?

5-reasons-to-eat-bio-food-jpg.jpg

A bio-mezőgazdaságnak a fokozott széndioxid-kibocsátás miatt nagyon negatív hatásai lehetnek a légkörre – írja a Le Figaro.

Francia kutatók kimutatták, hogy a bio-kultúrák jóval több CO2-t termelnek, mint a hagyományosak. A kisebb termés miatt nagyobb területen művelik, és ez több erdőtelenítést tesz szükségessé.

A probléma a kutatók szerint éppen a felhasznált földek mennyiségében van. A Svédországban termesztett bio-zöldborsónak pl. 50%-kal a negatív hatása, mint a hagyományosnak, a búza esetében pedig ez a szám közelebb van a 70%-hoz – írják egy svéd tanulmányban.

A biogazdaságból kikerülő hús és tej klimatikus szempontból nézve a legtöbbe kerül, különösen érvényes ez a szarvasmarha-tenyésztésre, amely nagy legelőket igényel. A leghatékonyabb mód a CO2 csökkentésére a kevesebb húsfogyasztás és ebben az esetben nincs lényeges különbség a bio- és a hagyományos tenyésztésben.

Nem arról van szó, hogy meg kell állítani a biotermelést és a bio-állattenyésztést – hangsúlyozzák a szakemberek – annál is inkább, mert a hagyományos módban a rovarölő szerek a veszélyesek, hanem az egyensúlyra kell ügyelni a fogyasztásban. A biotermékek keresletét nem szabad növelni, mert ennek katasztrofális következményei lehetnek a klímára.

A bio-állattenyésztésnél figyelembe kell venni a terület adottságait. A száraz területeken például a kérődzők vándorolnak és a természet adta füveket legelik, ez a CO2-re nincs hatással. És mivel az 1960-as évektől kezdve a világ húsfogyasztása folyamatosan emelkedik, a fogyasztásunkat a zöldségfélék felé kellene terelni – mondja Patrice Dumas biológus.

 

 

Szólj hozzá

táplálkozás környezetvédelem biogazdaság