2019. jan 24.

Irodalomba bujtatott horoszkóp

írta: Göbölyös N. László
Irodalomba bujtatott horoszkóp

maxresdefault_7.jpg

A La Stampának az a játékos ötlete támadt, hogy a horoszkópot irodalmi művekbe rejti és melléjük az egyes jegyekre vonatkozó legmegfelelőbb idézetet csatolja.

Kos:

A Kosok számára, akik a horoszkóp szerint arról ismerhetők fel, hogy a végsőkig kitartanak egy elképzelés mellett, Edgar Franzosini Raymond Isidore és az ő katedrálisa című könyvét ajánlja. Az igaz történet egy emberről szól, aki hulladék-anyagból, eltört tányérokból, poharakból épített katedrálist.  Kitűnő munkával valósította meg álmát, amely ma turisztikai látványosság Chartres városában. Az idézet: „Ha van egy ötleted, valósítsd meg, nem azért, mert ötlet, hanem azért, mert a tiéd” (Jim Morrison)

Bika:

Lustának tartják – bár a lustaság a művészet rangjára emelkedik, ha semmittevéssé fokozzák – valamint fizikailag vonzónak és lojálisnak. Javasolt könyv: Mordechai Richler Barnley verziója.  Az idézet: „A lustaságot lehetetlen teljességgel élvezni, ha az embernek nincs sok munkája” (Jerome K. Jerome).

Ikrek:

Azt tartják róluk, hogy gondolkodás nélkül, a következményekkel nem törődve cselekszenek. Ajánlott könyv: Balzactól Az abszolút keresése, amelyben a főhős, Balthazar minden idejét a vegyészetnek szenteli abban a reményben, hogy megtalálja az abszolútot, minden alkotás kötzös anyagát és ebben a keresésben hat örökséget veszít el. Az idézet: „A várakozás lehűti a kis szenvedélyeket és felszítja a nagyokat” (François de La Rochefoucauld).

Rák:

Nagyon emotívok és erős bennük a családi érzés. Állítólag  álmodozók, ugyanakkor megfontoltak. Ki tudja? Mindenesetre olvassák el az egyik legszebb olasz regényt, Italo Svevo Zeno lelkiismeretét, amely ma is aktuális. Az idézet: „Ne engedd meg a nőnek, hogy megváltoztasson, ha sikerül neki, megun.” (Herman Hesse).

Oroszlán:

Természete szerint vezető típus, karizmatikus, akaraterős. Ajánlott könyv: Dosztojevszkij Ördögök. Sztavrogin a világirodalom egyik legendás alakja. Idézet tőle: „Miért lenne eszünk, ha nem azért, hogy a magunk módján cselekedjünk?”

Szűz:

Önzetlen, kritikus, pontos, óvatos. Inkább hallgat az eszére, mint  szívére, inkább az elemzésre alapoz, mint az ösztöneire. A könyve Douglas Hofstadter Az ész énje. Ötletek és javaslatok labirintusa. Az idézet: „Aki óriást lát, nézze meg a Nap állását, mert lehet, hogy csak egy törpe árnyéka” (Novalis).

Mérleg:

Az egyensúlyt szeretik, nagyszerű közvetítők, szeretik a szépséget és a luxust, sármosak és nem idegen tőlük a lustaság. Ajánlott könyvük a dekadencia remekműve, J.K. Huysmans Ellenáramlata, amely lezárt egy kort és megnyitott egy másikat. Idézet: „Az a művelt ember, aki szép értelmet talál a szép dolgokban.” (Oscar Wilde).

Skorpió:

Autoriter, birtokoló, szenvedélyes. Ideális olvasmány számára Choderlos de Laclos Veszedelmes viszonyokja. Idézet: „A szenvedélyek éltetik az embert, a józanság csak sokáig tartja életben” (Nicolas de Chamfort).

Nyilas:

A fellegekben él, nagylelkű, ösztönös és fütyül a jövőre. Az agya állandóan forog, az ellentmondások összegabalyodnak benne. Mértékre szabott könyv: Fernando Pessoa Az aggodalom könyve. Idézet: „Minden férfi két nőt szeret. Az egyike a képzelete szülte, a másiknak még meg kell születnie” (Khalil Gibran).

Bak:

Az ebben a jegyben születetteket gyakran tudják kitartónak, vehemensnek, pragmatikusnak, diplomatikusnak. Az ajánlott két könyv az érem két oldala: Alessandro Barbero Mr.Pyle élete, egy amerikai kongresszusi képviselő viszontagságai a 19. századi Európában, a másik pedig Maupassant Bel-Amija. Idézet: „Az ember két legnagyobb találmánya az ágy és az atombomba. Az első távol tartja az unalomtól, a másik elpusztítja.” (Charles Bukowski).

Vízöntő:

Nagy ideálok, nagy testvériesség. Nagy álmodozók, akik jobbítani szeretnék szeretteik életét és sokszor félreértik őket. Az ő könyvük Herman Hesse Sziddarthája. Két idézet számukra. „Amikor kidöntitek az utolsó fát, amikor kihalásszátok az utolsó halat, amikor beszennyezitek az utolsó folyót, akkor veszitek észre, hogy a pénzt nem lehet megenni” (Indián közmondás). „Lehet, hogy a világ számára csak egy ember vagy, de valaki számára te vagy az egész világ.” (Gabriel García Márquez).

Halak:

Hisznek az emberi jóságban, emotivak. Emiatt időnként sérülékenyek, szomorúak. Könyvajánlat számukra: Milan Kundera Búcsúkeringő. Idézet: „Ha van valamid, amit elvehetnek tőled. De ha odaadod, azt te adtad oda. Nincs tolvaj, aki el tudná rabolni tőled. Örökre a tiéd” (James Joyce).

 

Szólj hozzá

irodalom horoszkóp könyvek