2019. jan 25.

A Trevi-kút a vágyak őrzője maradt

írta: Göbölyös N. László
A Trevi-kút a vágyak őrzője maradt

fontana-di-trevi-min.jpg

A világ egyik leglátogatottabb helye a római Trevi-kút, amelynek tere szinte mindig zsúfolásig tele.

A 18. században XII. Kelemen pápa utasítására Nicola Salvi és Giuseppe Pannini tervei alapján készült építészeti remekmű modern hírnevét olyan filmklasszikusoknak is köszönhette, mint Federico Fellini Édes élete, amelyben Anita Ekberg estélyi ruhában fürdőzik a szökőkútban és ide csábítja csókra Marcello Mastroiannit.

Ma a Trevi-kút a szelfiző turisták állandó célpontja, a kamerák és okostelefonok leginkább azt a pillanatot örökítik meg, amikor a kéz bedobja a szerencsét hozó érmét. Nemrégiben kiszivárgott, hogy a római városi tanács meg akarja változtatni azt a régi hagyományt, mely szerint a Caritas használja fel a bedobott pénzeket jótékony célra. A felháborodás hatására azonban Virginia Raggi főpolgármester-asszony sietve biztosította a polgárokról arról, hogy e tradíció folytatásáért személyesen vállal garanciát.

fontanaditrevi-monete2.jpg

Nem kis összegről van szó, átlagosan évente másfél millió eurót hagynak a turisták a Trevi-kút vízében. A 2000-es években két hírnévre tett szert ennek kapcsán egy "D'Artagnan" névre hallgató férfi, aki rendszeresen lopott a kútba dobott pénzekből, és akivel e blog szerkesztőjének volt szerencséje találkozni néhány hónappal halála előtt.

dartagnan.jpg

Honnan ered ez a szokás? Az úttörő állítólag 1800-ban egy német régész, Wolfgang Helbig volt. Amikor látta, hogy kollégái mennyire sajnálják, hogy el kell hagyniuk Rómát, keresett egy szimbólumot, amely reményt adott a visszatérésre. Az érmének eredetileg antiknak kellett lennie, a kút vízét pedig kehelyből kellett inni hozzá, ami ma már lehetetlen. Az sem mindegy, hogyan dobjuk el az érmét: a kútnak háttal, balkézzel, csukott szemmel, miközben a jobb kezünket a bal vállunkra tesszük.

Van egy másik verzió is, amelynél három érmét kell bedobni. Az első a visszatérésért, a másodikat a szerelem megtalálásáért, a harmadikat pedig a jó házasságért. Innen ered a kút neve is – a latin „trivium”, amely a „hármast” jelenti latinul, ebből alakult ki a világhírűvé vált Trevi.  

Szólj hozzá

történelem építészet hagyomány idegenforgalom Róma