2019. jan 26.

Hogyan küzdik le a lovak a stresszt?

írta: Göbölyös N. László
Hogyan küzdik le a lovak a stresszt?

stallions.jpg

Nemcsak az emberek, a lovak is lehetnek stresszesek. Ezt okozhatja egy túl igényes lovas, egy váratlan zaj. A pisai egyetem állatorvosai és etológusai egy kísérletben bizonyosodtak meg arról, hogy a lovak milyen módon nyugtatják le magukat – írja a La Repubblica.

A vizsgálatból kiderült, hogy a lovak azzal igyekeznek lecsillapítani magukat, rágó mozgást végeznek, ha nincs is a szájukban semmi és hangosan, mélyen lélegeznek. Ezt nem tudatosan teszik, de hatással van a vegetatív idegrendszerükre és helyre áll a belső egyensúlyuk.

Hasonlóan reagálnak az emberek is, amikor stresszhelyzetben gesztikulálnak, tördelik a kezüket, vagy tekergetik hajfürtjeiket – mondják a kutatók.

A kísérletben 33 különböző fajtájú, nevű és korú, 4 olasz istálló lovait vonták be. A stresszt azzal idézték elő náluk, hogy egy léggömböt lyukasztottak ki mellettük. Ezt követően elemezték a szívverésüket, majd összehasonlították a nyugalmi állapotban lévő kontroll lovakéval, amelyeknél e jelenség sokkal ritkábban mutatkozott.

A stresszelt lovaknál a fentebb leírt csillapító mozdulatok egymás után következnek. Először, kb 1 percig a mélylélegzés volt észlelhető és a rágás ezután indult el.

Ezek a kutatások lehetővé teszik a lovakkal való bánásmód javításának kidolgozását és alkalmazását, ami annál is inkább fontos, mivel a ló a még napig igen fontos társa az embernek, a munkától a szórakozásig.

 

 

Szólj hozzá

tudomány állatvilág Olaszország